Bellpuig vol crear una cooperativa de serveis d’atenció i de cures a persones i a llars

Text: Laia Pedrós / Foto: Ajuntament de Bellpuig

L’Ajuntament de Bellpuig, amb el suport i l'acompanyament de Ponent Coopera, treballa en la creació d’una empresa cooperativa que pugui oferir serveis d’atenció i de cures a les persones i a les llars d’aquest municipi de l’Urgell. La regidoria d’Igualtat, Sandra Oriola, ha explicat a COMARQUES DE PONENT que el projecte es troba en una fase molt embrionària i just aquesta setmana s’han fet arribar uns fulletons a totes les cases de Bellpuig per saber les persones que hi podrien estar interessades, tant usuàries del servei com treballadores. Un dels principals objectius d’aquesta cooperativa és “dignificar aquest tipus de treball”, segons Oriola, que en moltes ocasions formen part de l’economia submergida i no tenen cap tipus de cobertura legal. A més, es pretén garantir a les persones grans o dependents una atenció professional i personalitzada segons les seves necessitats.

Quan tinguin enllestida la diagnosi i hagin recollit les dades, analitzaran el millor model a desenvolupar segons la demanda i l’acollida de la iniciativa entre els veïns del municipi, ja que pot ser una cooperativa només d’usuaris que volen contractar el servei; només de treballadors que ofereixen els seus serveis, o un model conjunt que integri usuaris i empleats. En aquest sentit, Oriola ha fet referència a projectes similars que s’estan desenvolupant amb èxit a altres punts del territori com Cuidem Lluçanès o el que impulsa l’Ajuntament d’Arbúcies a través de l’àrea d’economia social. Aquesta segona fase inclourà xerrades on s’explicaran els avantatges que pot suposar per a les persones treballadores i per a les persones usuàries per fer-se sòcies i participar en la cooperativa.

D'altra banda, dilluns vinent dia 8 de març Bellpuig commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb una concentració i la lectura d'un manifest davant del consistori a les 8 del vespre. La regidora d'Igualtat ha destacat que "ara és més important que mai reivindicar aquest dia i més quan la pandèmia de la Covid-19 ha posat de relleu i de forma especialment punyent les greus discriminacions que encara pateixen les dones".

En aquest sentit, durant el confinament domiciliari estricte (març-abril de 2020), les dones van manifestar en gairebé el 60% dels casos que eren elles les que s’ocupaven de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques, tot i que la seva presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

A Bellpuig, les dades epidemiològiques dels darrers mesos han estat molt negatives, tot just fa una setmana que s’han reobert els equipaments municipals i s'han recuperat les activitats culturals i esportives. Per aquest motiu, segons Oriola, “no s’ha pogut planificar com ens agradaria un programa d’activitats ben complert, com ho vam fer l’any passat, però sí que es farà la lectura del manifest davant de l’Ajuntament i es presentarà el projecte, impulsat per l’Ajuntament de Bellpuig i Ponent Coopera, destinat a la creació d’una empresa cooperativa que pugui oferir serveis d’atenció i de cura a les persones i a les llars del nostre municipi”.