Bellpuig guardona en el 30è Premi Valeri Serra un estudi de rondalles catalanes del segle XIX

La filòloga tarragonina Mònia Sales, professora de la Universitat Rovira i Virgili, va recollir dissabte 28 de març al vespre el guardó corresponent a la 30a edició del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig amb l’obra Quan les revistes conten rondalles, un treball d’investigació sobre rondalles publicades en revistes catalanes durant el segle XIX, entre el 1823 i el 1893. L’obra, que pot ser d’interès tant per a lectors com per a especialistes, emmarca el conjunt de rondalles analitzades en el seu context històric, traçant una panoràmica general que serveix també per analitzar el moviment folklòric a la Catalunya del segle XIX i els inicis de l’interès per la literatura oral al país, vinculat al moviment de la Renaixença.

Mònica Sales (Jesús, Baix Ebre, 1983) és doctora en Filologia Catalana i ha centrat les seves investigacions fonamentalment en l’etnopoètica i el folklore. La guanyadora va rebre el premi, que aquest any va augmentar la dotació de 3.000 a 5.000 euros, en una gala al Teatre Armengol amb la presència del director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig, i l’alcalde Salvador Bonjoch, entre d’altres autoritats.

En el marc de la gala també es van entregar les categories infantils i juvenils. Clàudia Carabassa de 1r d’ESO va guanyar el premi infantil amb el treball L’art de fer un vestit als anys 50, Laura Carabassa de 4t d’ESO es va emportar el premi juvenil categoria A per un treball sobre la biblioteca municipal de Bellpuig i l’empremta de Maria Xinxó. Finalment, Joana Berdegué de 2n de batxillerat va guanyar el premi juvenil categoria B amb Patrimoni oblidat? El rellotge mecànic de l’església de Sant Nicolau de Bellpuig.

Durant l’acte es va presentar el llibre guanyador de l’any passat, Les rondalles de Cels Gomis i Mestre, del filòleg tarragoní Emili Samper; el volum Recull, amb les obres guanyadores dels premis infantils i juvenils de les tres anteriors edicions, i el col·leccionable Dotzena de frare, amb un primer número dedicat a Milà i Fontanals. L’actuació musical d’El Pont d’Arcalís va cloure la gala.