Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega: "Programar cultura és molt important, els drets culturals són drets humans"

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Aquests dies la capital de l'Urgell s'hauria d'estar preparant per acollir el 40è aniversari de FiraTàrrega. La Covid-19 va fer que l'organització del certamen decidís posposar l'art de carrer al 2021 i redefinir les propostes d'aquest any, adaptades a la pandèmia. Parlem amb la directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet, per conèixer-les amb més detall. 

  • Com ha afectat la crisi sanitària a FiraTàrrega 2020?

Greg Clark, urbanista especialitzat en ciutats en crisis, diu que en moments de crisi és quan apareixen noves oportunitats i nous camins per explorar. A causa de les afectacions estructurals, logístiques i pressupostàries, sumades a la situació sanitària, ens hem vist obligats a adoptar un canvi de model temporal que segur que aporta coses positives.

  • El passat mes de maig van anunciar que posposaven l’art de carrer (celebració del 40è aniversari del certamen) al 2021 i enguany redefinirien el certamen organitzant una edició especial. Com serà?

El 12 de maig passat en un consell d’administració es va aprovar una redifinició del model de Fira per aquesta edició 2020. Un model que segueix sent fidel a la missió de FiraTàrrega i que aposta per 3 línies: donar continuïtat al programa Suport a la Creació, transformar el mercat escènic en un mercat virtual que hem anomenat la Llotja en línia i traslladar l’exhibició d’espectacles que fèiem al setembre en un Circuit Nòmada que s’iniciarà el primer trimestre de 2021.

  • Una de les propostes que es duran a terme des de Tàrrega és la Llotja en línia, que s'iniciarà els dies 9 i 10 de setembre amb jornades professionals en línia. Quin és l’objectiu? Quanta gent hi participarà? Com ho gestionaran? Creu que ha arribat per quedar-se?

L’objectiu de transformar el mercat físic en un mercat virtual és crear una gran comunitat internacional de professionals de les arts escèniques que, donada la impossibilitat de la trobada física, es puguin reunir virtualment per connectar, visibilitzar i aprendre. Aquesta nova plataforma de serveis de la Llotja en línia transcendeix en espai i temps; el pagament d’una acreditació permetrà als professionals accedir a llistats de professionals, un catàleg de propostes artístics i una sèrie de continguts relacionats amb els interessos del sector. Aquesta iniciativa està liderada per en Mike Ribalta, cap de l’àrea de professionals i que, juntament amb el seu departament, estan gestionant aquesta transformació. Implantar aquesta digitalització requereix temps, per poder-se desplegar amb la seva plenitud es necessitaran diverses etapes; per tant, son canvis que han vingut per quedar-se i que continuaran en pròximes edicions.

  • Quan està previst iniciar el programa de Suport a la Creació? 

El Suport a la Creació és un programa d’acompanyament escènic des de l’àmbit artístic però també des de l’àmbit de la gestió. En aquesta edició volíem que el programa posés més èmfasi en el procés de creació i menys en l’espectacle final. Quan les companyies fan residència a la ciutat de Tàrrega i el públic assisteix a un assaig obert volem comunicar al públic que el que van a veure no és un espectacle sinó un procés, un punt de la creació que en un futur esdevindrà espectacle. Hem de ser capaços de llegir aquests assajos com una prova-error que moltes vegades no tindrà res a veure amb l’espectacle final. Si no aconseguim traslladar aquest missatge voldrà dir que alguna cosa no estem fent bé. En aquesta edició i just abans de l’esclat de la pandèmia, havíem seleccionat 18 projectes variats en formats, disciplines i narratives. L’esclat de la pandèmia va significar haver d’aturar els períodes de residència a la ciutat de Tàrrega, d’una banda perquè la situació sanitària no ho permetia i de l’altra perquè els allotjaments estan situats en un centre educatiu de la ciutat que lògicament en aquestes circumstàncies no podem utilitzar. Ens hem compromès amb les companyies a mantenir la nostra aportació econòmica, les hem ajudat a reemplaçar les seves residències artístiques en altres espais i, si la situació ho permet, tenim intenció de reemprendre les residències amb els conseqüents assaigs a partir de la tardor d’aquest any.

  • La tercera novetat d’aquesta edició especial és el Circuit Nòmada. Què és? Què oferirà? Quin és l’objectiu?

El Circuit Nòmada és l’equivalent al que hagués estat la programació artística d’aquesta Fira 2020 però enlloc de dur-la a terme el mes de setembre tindrà lloc els tres primers trimestres del 2021. És una selecció de 30 espectacles (70% propostes de carrer) que realitzaran 60 bolos en diferents municipis i ciutats de Catalunya i de l’àmbit estatal. És el primer circuit d’arts de carrer de Catalunya amb pluralitat de formats i disciplines que sorgeix fruit de les circumstàncies sanitàries actuals. Com a mercat estratègic que som, d’una banda té per objectiu visibilitzar i promocionar espectacles d’arts de carrer per reactivar el teixit cultural —a través d’accions de mercat que es duran a terme amb La Llotja en Línia— i d’altra banda té com a objectiu apropar les arts de carrer a una ciutadania que durant molts mesos no ha pogut gaudir de les arts en viu. M’agrada dir que, des de l’any 1981, molta gent s’ha traslladat a la ciutat de Tàrrega per viure les arts de carrer i que, en aquestes circumstàncies, serem nosaltres des de FiraTàrrega qui, en constant diàleg amb els municipis i ciutats, ens traslladarem a aquests territoris perquè la ciutadania en pugui continuant gaudint.

  • Com creu que afectarà a la ciutat de Tàrrega el fet que no se celebri la Fira?

FiraTàrrega és una de les icones de la ciutat de Tàrrega. Part de l’essència de l’esdeveniment és la festa teatral amb riuades de gent que transiten els carrers i les places de la ciutat. Òbviament, el sector de la restauració se’n veurà afectat perquè l’impacte econòmic que genera la Fira és alt, són dies de grans quantitats de públics arribats d’arreu de Catalunya, de la resta de l’Estat espanyol i l’internacional que dormen, mengen i consumeixen a la ciutat. De fet, aquest sector, juntament amb el cultural, està sent un dels més afectats per la pandèmia arreu del país. Hem de treballar per garantir el futur de l’esdeveniment i que el setembre del 2021 puguem gaudir un altre cop dels carrers plens de gent.

  • Tenen previst portar el Circuit Nòmada a Tàrrega o organitzar espectacles de carrer aquí?

La ciutat de Tàrrega lògicament ha de tenir un paper destacat en aquest circuit. El Circuit Nòmada donarà el seu punt de sortida a la ciutat de Tàrrega, que ha de ser la ciutat ambaixadora i probablement tindrà alguna altra parada a la ciutat o en algun dels pobles agregats. El Circuit es posarà en marxa a partir de gener 2021 i esperem que durant aquesta tardor puguem reemprendre el Suport a la Creació i realitzar algun assaig obert.

  • El sector cultural és un dels més afectats per la pandèmia. Com creu que contribueix a dinamitzar-lo FiraTàrrega?

El sector cultural està format per  diversos agents. Nosaltres, des de FiraTàrrega, formem part de la família de les arts escèniques i especialitzats més concretament en les arts de carrer, som un agent dins d’aquest conglomerat que conjuntament amb la resta intentem dinamitzar. Un dels grans actius de FiraTàrrega és tota la part professional i el contacte constant amb altres agents d’àmbit estatal i d’àmbit internacional. Dinamitzem a través d’aquest espai de trobada, de coneixement i d’aprenentatge professional fins a la data de manera presencial i a partir d’ara hi sumarem tot l’aspecte digital i de trobada virtual.

  • Considera que és important programar cultura? Per què?

Programar cultura és molt important, abans, durant i després de la Covid-19. Els drets culturals són drets humans que fan referència a la diversitat cultural i el dret de les persones a participar de la cultura. Els ajuntaments tenen un paper destacat a l’hora de programar activitats culturals, d’una banda per teixir relacions amb el seu entorn i ciutadania i d’altra banda per mantenir el teixit cultural actiu; m’atreveixo a dir que el 80% de les actuacions o programacions venen del sector públic. Em pregunto si aquesta balança és correcta....

  • Després d’un any sense arts de carrer al setembre, imagino que FiraTàrrega 2021 arribarà amb moltes ganes i, a més, tenint en compte, que estarà d’aniversari. Pot avançar alguna de les idees amb què ens sorprendrà?

L’any vinent, si el context ho permet, haurem de bufar unes bones espelmes per celebrar la Fira, la salut i la vida al carrer! De moment haurem de passar aquesta edició, fer-ne les pertinents avaluacions i, un cop passada, ja començarem a idear la pròxima Fira.