Agramunt rehabilita el Museu Etnològic per tornar-lo a fer visitable

Agramunt rehabilitarà el seu Museu Etnològic, ubicat als baixos de l’antic Mercat Municipal. Segons el projecte es preveu resoldre les patologies i els problemes d’humitat que afecten la planta soterrani de l’edifici mitjançant una impermeabilització i drenatge perimetral, la instal·lació d’un sistema de climatització i ventilació, la consolidació dels elements de pedra i l’acabat final de tot l’espai. També està prevista la instal·lació d’expositors i d’elements de senyalització així com la substitució de la il·luminació existent per un de nou adaptat al museu.

L’actuació, que començarà en els propers dies i s’allargarà fins al juny, costarà 72.505 euros dels quals 57.997 són finançats pel Departament d’Agricultura de la Generalitat a través del Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell.

Segons l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, “es tracta de recuperar un espai molt estimat pels agramuntins i que durant aquests darrers anys no era visitable pels problemes d’humitats i salubritat”. També ha dit que “és d’agrair que el Departament d’Agricultura recolzi projectes com aquest que ajuden a posar en valor espais d’important valor arquitectònic i documental com aquest”

 

Història del Museu Etnològic

L’entrada al Museu Etnològic està presidida per una llinda procedent de l’església de l’antic Convent de la Mercè, del qual se’n té constància ja des de 1312 i que fou conservat fins a la seva exclaustració durant els segles XVII i XVIII. Fou abandonat el 1835 per a ser utilitzat com a escola mentre l’església seguia amb les seves funcions, segons cita Joan Puig i Ball en el seu “Assaig folklòrik, històric i artístic”. Els bombardejos de l’any 1936 van destruir totalment tant el convent com l’església. Fou fins a l’any 1947 quan Regions Devastades encarrega a l’arquitecte Lluís Domènech i Torres, fill de Domènech i Muntaner, la redacció del projecte de construcció d’un nou Mercat Municipal sobre les runes de l’antic convent.

Aquest Mercat no acabà de funcionar en plenitud i l’any 1990 s’inicien les obres per a reconvertir l’edifici en la seu de la Fundació Espai Guinovart, que s’inaugurà quatre anys més tard.

Paral·lelament, el Museu Etnològic, situat als baixos de l’antic Mercat Municipal, s’inaugurà el 1980 amb una exposició i una projecció de diapositives sobre el patrimoni arquitectònic de la Ribera del Sió. El fons del museu, bona part de donació de particulars, consta d’elements constructius de les edificacions més importants de la vila, elements escultòrics barrocs de l’església de Santa Maria o el peu d’una antiga creu de terme de Les Puelles, entre altres. També acull una col·lecció d’eines i estris relacionats amb la pagesia i antics oficis, una mostra de caixes de torrons de metall que utilitzaven els torronaires o fragments de ceràmica dels ibers i romana.

Durant més de 25 anys, l’agramuntí Francesc Domingo va obrir el Museu cada cap de setmana fins que des de fa uns anys ha estat tancat a l’espera d’un projecte de remodelació.