Agramunt presenta 'Itineraris Interiors' de Guillem Viladot

Foto: Ajuntament d'Agramunt

Ahir al vespre es va presentar el llibre Itineraris Interiors de Guillem Viladot a la sala de plens de l’Ajuntament d'Agramunt. La publicació és el quart volum de la col·lecció Bibliotheca Acrimontis, propietat de l’Ajuntament. La presentació va anar a càrrec del curador del llibre Joan Puig i Ribera; la regidora de cultura Amanda Cardona; el director de la Fundació Privada Lo Pardal Pau Minguet, i l’impressor Josep Rovira.

Amanda Cardona va destacar la importància de conservar tot el llegat cultural que té la vila d’Agramunt i "per això l’equip de govern, després de la proposta sorgida del consell assessor de cultura, no va dubtar en dur a terme aquesta reedició". L’edició del llibre ha rebut una subvenció de l’IEI de la línia de publicacions d’interès local i comarcal 2019 de 1.933,50 euros.

Itineraris interiors és el recull de proses que mensualment havien aparegut a la revista Sió a la secció “Som a Riella” sota l’epígraf que duu el mateix nom del llibre publicat. L’any 1992 amb motiu del setantè aniversari de Guillem Viladot es va editar un llibre amb aquest recull i el que s’ha fet ara n’és una reedició.

En el primer llibre hi van col·laborar els amics de Viladot: Josep Bertran va fer el recull de fotografies de Viladot; Jaume Cots va escriure l’apunt biogràfic; Pere Mora en va escriure la bibliografia que ara ha estat actualitzada per Pau Minguet, director de Lo Pardal; Lluís Pons va escriure la presentació i les notes que acompanyen els itineraris i Joan Puig fou el curador del llibre que també va redactar la presentació.

En aquesta reedició, a més de la participació de Minguet, també s’ha comptat amb la col·laboració de Josep Rovira que ha aportat al llibre el conjunt de fotografies de carrers i places que acompanyen els texts de Viladot.

El llibre recull vint-i-vuit itineraris que el poeta Guillem Viladot va fer acompanyat de la seva gossa Urc pels carrers i places d’Agramunt a altes hores de la nit. Unes proses amb un elevat to filosòfic, de record, espiritual i amb un gran component poètic.

Bibliotheca Acrimontis

La col·lecció Bibliotheca Acrimontis pertany a l’Ajuntament d’Agramunt i es va crear amb dos eixos fonamentals d’actuació: recuperar llibres ja exhaurits, però que pel seu interès han marcat una fita en la bibliografia agramuntina, i publicar, sempre que sigui possible, llibres nous. Això sí, sempre relacionats amb algun aspecte d’Agramunt, ja sigui des del punt de vista artístic, històric o cultural. La col·lecció està formada per quatre volums que han estat proposats pels diferents consells assessors de la regidoria de cultura.

El primer volum es va presentar l’any 2003 sota el títol Agramunt. Assaig folklòric, història i artístic de Joan Puig i Ball, publicat a Manresa el 1935. Es tracta d’un recull monogràfic sobre Agramunt, amb notícies i imatges de la vila des de les últimes dècades del segle XIX (1880) fins al moment de la seva publicació.

Contes de Festa Major i altres narracions és el segon volum de la col·lecció presentat el 2005. És un recull de contes de Lluís Pons i Serra il·lustrat per set artistes agramuntins: Serafina Balasch, Mireia Corrales, Olga Cortadelles, Cristina Cuñat, Montserrat Guerrero, Ramon Guixé i Rosa Marsà.

El tercer volum Beata Maria Acrimontis. Notes històriques de l'Església Major d'Agramunt es va presentar l’any 2009. Aquest llibre va ser escrit per Mn. Joan Pons i Farré i va veure la llum per primer cop l'abril de 1936. Es tracta de l'estudi més important que s'havia fet fins al moment del temple de Santa Maria d'Agramunt i que va quedar exhaurit. Per aquest motiu, l’any 2009 es va apostar per fer-ne una reedició.