Agramunt mostrarà aquest cap de setmana els seus safareigs del segle XIX en el marc de les Jornades de Patrimoni Europeu

L’Ajuntament d’Agramunt ha organitzat per aquest proper cap de setmana i en motiu de les Jornades de Patrimoni Europeu un conjunt de visites guiades als safarejos municipals, construïts l’any 1882, 20 anys després de la construcció del Canal d’Urgell. Les visites es duran a terme el dissabte i el diumenge a les 11h i a les 17h i s’emplenaran d’aigua per a l’ocasió. Segons la regidora de Cultura, Mercè Cases, “es tracta d’una construcció d’alt valor arquitectònic i alhora de gran valor social, que explica la història de les dones del nostre municipi.” En aquest sentit, l’Ajuntament està treballant per a declarar-lo Bé d’Interès Local durant els propers mesos.

Els Safareigs d’Agramunt
Construïts l’any 1882, els Safarejos d’Agramunt van utilitzar-se fins que la rentadora es va popularitzar, tot i que l’aigua corrent ja va arribar a les cases d’Agramunt l’any 1902. L’aigua arribava del Canal d’Urgell, situat a pocs metres, del qual hi ha un dret d’ús d’aigua. Les formes i el tamany dels Safarejos d’Agramunt fan que es tracti d’una construcció excepcional i gairebé únics. Disposen de dues làmines d’aigua formant una gran doble U per augmentar-ne el perímetre i que hi poguessin cabre més rentadores i una gran font ornamental al centre. Posteriorment, es va construir un petit rentador per a netejar la roba dels malalts i una gran porxada.
L’any 2003, el grup d’artistes UNDETRES, format per Serafina Balasch, Ramon Guixé i Montse Guerrero, va realitzà una acció reivindicant la salvaguarda d’aquesta obra. L’acció consistí en una neteja, en fer-hi tornar a córrer l’aiguai en emmortallar l’obra amb un gran llençol blanc. Posteriorment, a partir d’aquesta acció, els tres artistes van fer una exposició titulada Rèquiem durant la Festa Major de 1998 que fou un èxit d’un públic que va prendre consciència que s’estava perdent un patrimoni arquitectònic i social. El treball fou una barreja d’història i de costums i es va arribar a fer sabó, que s’anava repartint entre el públic.
Poc temps després, l’Ajuntament d’Agramunt va encarregar un treball a la Universitat de Lleida on es reprodueixen virtualment els safarejos de l’any 1808 i es proposen una sèrie de millores al monument i a l’entorn. L’any 2003 s’inicien les obres de restauració i el grup UNDETRES crea una escultura representativa, que són tres agulles d’estendre roba de tres metres d’alçada en diferents posicions.