L’Ajuntament de Tàrrega no es posicionarà sobre les declaracions del bisbe Novell criminalitzant l'avortament

Text: Laia Pedrós / Foto: Instagram

L’Ajuntament de Tàrrega no es posicionarà sobre les declaracions que va fer el bisbe de Solsona, Xavier Novell, a la glossa dominical del passat 28 de febrer on qualificava l’avortament “com un dels genocidis més grans de la història” i “com un crim abominable”. L’alcaldessa, Alba Pijuan, ha argumentat que “les institucions han d’estar per damunt d’aquests conflictes” i ha recordat que “com a institució representem la diversitat que hi ha a Tàrrega, totes les maneres de pensar i totes les opinions”. Així s’ha expressat la primera edil de la capital de l’Urgell després que en un manifest deu entitats de la ciutat demanessin “una condemna explícita de les institucions de Tàrrega i els partits que les conformen”. Pijuan ha manifestat que “respecto l’opinió de les deu entitats que signen el manifest i que se senten molestes per aquest escrit però evidentment també respecto la gent que creu que s’ha de defensar el dret a la vida, llibertat d’opinió i llibertat d’expressió per a tothom”.

Tot i això, Pijuan ha destacat que “a nivell de partits, cadascú que decideixi i des d’ERC ja ens hem posicionat, perquè pensem que no és la manera, no es pot atacar aquesta llibertat ni criminalitzar les dones que decideixen avortar”.

L’alcaldessa de Tàrrega també ha afegit que “personalment crec que les paraules utilitzades en l’article d'opinió (del bisbe targarí Xavier Novell) són desafortunades, perquè comparar l’avortament amb un genocidi o amb un crim abominable, sóc de l’opinió que no és el que toca, però evidentment és un full diocesà adreçat als feligresos de l’església, molt puntual, és una manera d’entendre la vida, ja sabem que l’església catòlica és contrària al dret de l’avortament, igual com és contrària al dret de l’eutanàsia, entre altres coses, per tant, expressa una opinió compartida per diversos sectors de la població, a nivell també targarí, el que passa és que la manera d’expressar-se és molt desafortunada, però hem de respectar les opinions de tothom”.

Per la seva part, la CUP (a govern juntament amb ERC i PSC), que ja es va posicionar en contra de les declaracions del bisbe targarí el passat dilluns, s'ha desmarcat de les declaracions de l'alcaldessa i ha afirmat que "ara el que cal és condemnar institucionalment i amb contundència les paraules del bisbe de Solsona, Xavier Novell, i posar-nos al costat dels drets de les dones. Cal que les declaracions tinguin conseqüències més enllà de la indefugible condemna ferma. Per això, avui més que mai, reiterem les propostes que ja vam traslladar l’any 2017 en moció al ple proposant declarar el bisbe Novell persona 'non grata'". La moció va ser desestimada. 

Finalment, el regidor i portaveu del PSC, Silveri Caro, ha qualificat les declaracions de Novell de "desafortunades" i ha assegurat que "no les compartim". Caro ha recordat que "estem en un estat democràtic i aconfessional i aquesta no és més que la seva opinió i la de cada cop menys gent". Tot i això, igual com ha fet l'alcaldessa, ha dit que l'Ajuntament representa tota la ciutadania de Tàrrega.