Una consultoria en polítiques de gènere guanya el 18è Premi d'Emprenedoria Jove de la Segarra

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Una consultoria per incorporar la perspectiva de gènere i la cultura participativa i democràtica en les polítiques de les institucions, entitats i administracions s'ha adjudicat el primer guardó, dotat amb 1.000 euros, de la 18a edició del Premi d’Emprenedoria Jove, impulsat per l'Oficina Jove de la Segarra per fomentar l’autoocupació entre menors de 35 anys.

La impulsora de 'Genera' és Júlia Carbonell, veïna de Cervera de 27 anys que ha estudiat Ciències Polítiques així com un màster i un postgrau, que ha explicat que "el projecte se centra a desenvolupar polítiques de transversalitat de gènere a partir d'una diagnosi tenint en compte la realitat de l'àmbit rural". Per a Carbonell, que ofereix assessorament i acompanyament, és "molt important incorporar aquesta perspectiva de gènere perquè la igualtat ens farà avançar i crear oportunitats al territori".

El segon guardó, dotat amb 800 euros, se l'ha adjudicat Francesc Costafreda de la Morana, que té 21 anys i estudia el doble grau d'Empresarials i Turisme, per 'Coffeequiz', un projecte que ofereix màquines d'autovenda de cafè que interactuen amb el client i ofereixen valor afegit a aquesta acció. Costafreda va dissenyar el projecte després de "detectar que les màquines d'autovenda són un sistema molt fred, no produeixen cap sensació, són com un simple tràmit". L'objectiu és "oferir als client una experiència alhora que busca la personalització a cada empresa". Les primeres màquines de 'Coffeequiz' s'instal·laran a l'empresa Gili Group de Montgai a mitjans de gener.

El tercer guardó, dotat amb 500 euros, se l'ha adjudicat Mateu Basomba de les Oluges (27 anys), que ha estudiat Enginyeria Industrial, per una consultoria d'enginyeria en seguretat industrial.

El lliurament de premis ha tingut lloc aquest divendres al migdia a l'Oficina Jove de la Segarra i ha estat presidit pel president del Consell de la Segarra, Francesc Lluch, i la regidora de Promoció Econòmica i Turisme de la Paeria de Cervera, Mercè Carulla. Lluch ha explicat que en aquesta edició del premi s'hi ha presentat quatre projectes i ha posat en valor l'emprenedoria jove, més en un any tan complicat per la pandèmia.

Turisme rural a cabanes de pedra seca

El projecte del tercer guardonat es completa amb dues iniciatives més. D'una banda, la recuperació d'una varietat antiga de cigró, el cigronet petit, de la qual n'ha plantat unes 2 hectàrees.  D'altra banda, una iniciativa a llarg termini de turisme rural sostenible en cabanes de pedra seca. Basomba espera poder iniciar aquest últim projecte en un màxim de cinc anys amb l'objectiu de treure un plus de rendiment de la terra. La família d'aquest jove de les Oluges disposa de cinc cabanes de pedra seca, dues de les quals estan en bon estat de conservació.