Montfalcó Murallat, el segon poble medieval amb més encant de l'Estat

Text: Redacció / Foto: Ara Lleida

Montfalcó Murallat, un petit nucli aturonat pertanyent al municipi de les Oluges (la Segarra), ha rebut un nou reconeixement en la seva condició de vila closa emmurallada que ha conservat l’estètica i les característiques del seu origen medieval. La prestigiosa revista National Geographic l’ha inclòs dins d’un selecte llistat de pobles medievals amb encant, ni més ni menys que en la segona posició, darrere de Laguardia (Rioja alabesa).

Cal recordar que el portal Descobrir.cat ha inclòs enguany Montfalcó Murallat entre els 8 micropobles catalans amb més encant d’obligada visita, situant-lo també en segona posició, superat només per Susqueda. Així mateix, el petit nucli segarrenc va ser inclòs l’any passat en el llistat dels 12 pobles amb més encant de Catalunya del compte de YouTube MundoXDescribrir.

Segons National Geographic, “no és que Montfalcó Murallat sigui un poble emmurallat. És que tot ell és una fortalesa. Situat en un promontori des del qual es domina tota la comarca de la Segarra, aquest baluard va ser molt valuós durant la Reconquesta i la consolidació de la Corona d'Aragó. Més tard, el límit d'espai va limitar la seva expansió i es va convertir en gairebé un record. Avui dia, el seu indubtable valor fotogènic l’ha ressuscitat, tot oferint al viatger una experiència molt genuïna en què no només destaca la seva fotogènia, sinó també el ben conservat (i reconstruït) que està. Pura pedra”.

Montfalcó Murallat és una vila de planta medieval els orígens de la qual es remunten als temps de la Reconquesta. Les primeres referències de Montfalcó Murallat daten del segle XI. El castell feudal de Montfalcó s’esmenta l’any 1043 amb el nom de Monte Falconi. Montfalcó va passar a formar part del comtat de Cardona l’any 1375. És per aquest motiu que el poble es coneix també amb el nom de Montfalcó del Duc. Més tard la casa dels Cardona s’uní a la de Medinaceli i Montfalcó formà part de les possessions d’aquesta família fins a la desamortització del segle XIX.

El poble es conserva en molt bon estat, ja que es manté intacta i dempeus l'estructura de les muralles que tancaven el nucli. Es tracta potser del millor exemple de vila closa medieval que hi ha a Catalunya. Conserva en bon estat el mur perimetral amb les cases adossades a l'interior i sense cap edificació fora dels seus murs.

Al recinte de Montfalcó Murallat s’hi accedeix per una única entrada situada a la banda sud de la població, formada per una doble porta d’arcs adovellats que dona a una plaça central. De la plaça surten dos carrers, l’un a la dreta, que condueix a l’església, i l’altre que dona el tomb a la muralla. Hi destaquen els carrers porticats, l'antic forn comunal i l'església de Sant Pere. El primitiu temple romànic ha estat reformat al llarg de la història. La transformació més important es va fer entre els segles XVII i XVIII, quan es va construir la torre del campanar. De l’església actual només l’absis i la porta d’entrada són del primitiu temple romànic.

Actualment el poble ofereix al visitant un restaurant i diverses cases d’agroturisme.