Mig centenar de persones descobreixen la relació de Pedrolo amb la Segarra

Coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la mort de l'escriptor Manuel de Pedrolo, de la desena edició del premi 7lletres i de l'any de la inauguració de l'espai Pedrolo al castell de Concabella, la Segarra va acollir el passat 7 de novembre una jornada literària dedicada a Pedrolo i a la seva relació amb la comarca. Hi van participar mig centenar de persones i estava organitzada pel Consell Comarcal de la Segarra, el Centre Municipal de Cultura (CMC) de Cervera i la Fundació Manuel de Pedrolo. 

La jornada va transcórrer entre l’Aranyó, Concabella i Cervera. A l’Aranyó, poble on Pedrolo va néixer, es va fer una ruta literària amb la lectura de textos íntims i, en la majoria de casos, inèdits de l'escriptor. A més del recorregut per la població es va visitar els mítics Pallers de Pedra. La següent parada va ser el Centre d’Interpretació Manuel de Pedrolo al castell de Concabella. Els assistents van conèixer aquest espai de la mà d’Antoni Munné-Jordà, escriptor, redactor de revistes literàries com Serra d’Or i especialista en la figura i l’obra de Pedrolo.

La imatge del Pedrolo poeta és pràcticament desconeguda però és una part complementària i decisiva del seu projecte literari. Música i poesia pedroliana van acompanyar als assistents al cementiri de Cervera on si bé és cert que Pedrolo no hi està enterrat sí que hi ha els seus avantpassats. A més, en aquest cementiri està enterrada una noia a la qual l’escriptor de l’Aranyó hi dedica un dels seus millors poemes.

La petjada dels Pedrolo a la Segarra ve de lluny. Els avantpassats estaven establerts a Cervera des del segle XVII i emparentats amb la noblesa segarrenca. Entre les seves possessions, a més del castell i l’Aranyó i el Canós, hi havia terres i possessions a Cervera on destaca la casa Razquin del carrer Major. Per aquest motiu, la jornada va finalitzar amb una visita a aquesta casa que és una residència privada i per tant habitualment està tancada al públic.