La xarxa d’entitats de la Segarra històrica presenta el “Manifest Salvem Sikarra” i un projecte de preservació

El passat dijous dia 14 de novembre, els representants de la Xarxa Sikarra, que engloba associacions i fundacions de tots els territoris vinculats històricament a la Segarra, es van reunir als Prats de Rei per a presentar el manifest “De Sikarra a Segarra, per la salvaguarda de la memòria històrica de la Segarra”. L’acte fou presentat per l’alcalde de la població, Francesc Duocastella, que va manifestar que dóna suport al projecte de salvaguarda del jaciment ibèric de Sikarra a través d’un cobriment que n’asseguri la preservació i, alhora, permeti la seva contemplació i posada en valor. No obstant, va incidir en la manca de pressupost que impedeix al consistori fer-hi front i en consegüent dependència de les ajudes de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. A continuació, Jordi Segura, conservador del Museu Josep Castellà i membre de l’Associació cultural Sigarra dels Prats de Rei, va detallar la importància històrica i patrimonial de les restes, així com la seva rellevància identitària, referent de tota la comarca històrica de la Segarra. A continuació Jaume Moya, secretari de la Fundació Jordi Cases i Llebot i de l’òrgan coordinador de la Xarxa Sikarra, va informar que el manifest ha recollit més de 500 adhesions en menys d’una setmana, així com de la intenció de les entitats de col·laborar amb les administracions en la realització del projecte i el seu finançament; com a prova d’això, va citar l’adquisició, restauració i cessió al Museu de Cervera de la moneda de Sikarra, desenvolupat des de l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases fa dos anys. A més, va informar de les gestions que a través dels grups polítics dels Parlament de Catalunya s’estan desenvolupant perquè el Govern doni suport a la museïtzació del jaciment i ho contempli en els pressupostos del 2014.

El manifest fou llegit per les historiadores Montse Rumbau, de l’Associació Cultural Baixa Segarra, i M. Teresa Salat, del Fòrum l’Espitllera, i va cloure l’acte Pere Tardà, de l’empresa CATpatrimoni, que va presentar el projecte de cobriment del jaciment. El cost d’aquesta iniciativa, incloent tècnics, materials i mà d’obra, es calcula en 38.000 euros, xifra que no es considera inabastable, i es podria tenir executada en el termini de tres mesos.

Finalment, els assistents es van desplaçar al jaciment, on se’ls va descriure el tram de muralla ibèrica molt ben conservat (10 metres de longitud per 5 metres d’amplada i 4 metres d’alçada, aproximadament) i un fossat datats a finals del segle VI, dins del període Ibèric Antic. Les restes són una troballa excepcional en termes històrics,  magníficament conservades i que confirmen l’existència d’un poblat ibèric que duia per nom Sikarra, que fou citat per Ptolomeu i que acredita els Prats de Rei com la única población de tot Catalunya que pot acreditar l’habitatge ininterromput durant vint-i-set segles.