La Passió Medieval de Cervera es resisteix a desaparèixer

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Cervera gaudirà per cinquè any consecutiu de la representació de la Passió Medieval. Ho farà el pròxim dissabte 28 de març, a les 6 de la tarda, a l'església gòtica de Santa Maria. Aquesta però podria ser l’últim escenificació d’aquesta iniciativa, que té gran valor artístic i històric i és considerada la més antiga de Catalunya i una de les més velles d’Europa amb un text que es remunta al 1534.

L’objectiu de l’organització és donar-li continuïtat però “enguany les ajudes s’han reduït i de moment no podem cobrir el crèdit necessari, estem en converses amb les administracions per aconseguir el finançament que ens falta”, ha explicat la directora artística, Alba Cuñé, mentre que la presidenta de l’Associació de la Passió Medieval de Cervera, Mariona Dalmases, ha fet una crida a “empreses i particulars per formar part del grup de patrocinadors i mecenes”. Per la seva part, l’alcalde, Ramon Augé, ha apostat per “fer de la Passió Medieval de Cervera un referent de Lleida i de Catalunya i poder aconseguir així la implicació d’altres institucions com la Diputació de Lleida i la Generalitat per garantir-ne el futur”. Amb tot, Augé ha dit que “la Paeria no pot assumir el dèficit”.

La Passió Medieval de Cervera és una reconstrucció històrica de la Passió, on els espectadors retrocedeixen en el temps fins a l’època medieval. Les nombroses tasques de recerca que s’han dut a terme des dels inicis del projecte han permès que la representació sigui el màxim fidedigna possible a les representacions originals en tots els aspectes: els materials, la música, la llum, les teles i els complements. Dalmases ha afirmat que es tracta d’un espectacle “únic i molt emotiu que ens omple d’orgull poder dur-lo a terme”.

Enguany la Passió Medieval de Cervera comptarà amb uns "espectadors de luxe, doctors i investidors", segons Cuñé, ja que la ciutat serà seu del Congrés Internacional del grup de recerca LAiREM (Literatura, Art i Representació a la llarga Edat Mitjana), dirigit per l’historiador Francesc Massip i amb la col·laboració del Centre d’Estudis de la Segarra i el Museu de Cervera. El congrés, de dos dies de durada, tindrà dues ubicacions, en primer lloc el Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tarragona, amb diferents ponències i exposicions dels doctors, i a la tarda es traslladarà a Cervera per assistir a l’assaig general de la Passió Medieval. L’endemà al matí la jornada tindrà lloc a l’auditori de la capital de la Segarra amb altres exposicions dels convidats i també una taula rodona amb els creadors i directors de la Passió Medieval de Cervera. I a la tara, qui vulgui, podrà repetir l’experiència de viure l’espectacle en la seva única funció. En clau local, cal destacar que el congrés comptarà amb una ponència de Ramon Miró, de la UNED, sobre la representació de la Passió de Cervera entre els segles XV i XIX; una altra de Jordi Bertran, de la URV, sobre les pervivències dels personatges de la Passió en festes patrimonials en el segle XXI, i finalment una altra de Pere Navarro, de la URV, sobre la Passió Medieval de Cervera: una llengua d’ahir i d’avui. Aquesta última s’intentarà recollir en una publicació.

Enguany la Passió Medieval de Cervera tornarà a comptar amb Pep Oriol com a director artístic després d’un any de descans mentre que la direcció escènica seguirà en mans d'Alba Cuñé. Pel que a l'espectacle pròpiament dit, hi haurà poques novetats respecte a l'any passat, ja que el principal objetiu és cobrir el dèficit.

Si bé hi ha poques novetats en quant a la posada en escena, el projecte de reconstrucció de la Passió Medieval de Cervera treballa amb la línia de treball pedagògica. D'una banda, l'historiador Francesc Massip, professor de la Facultat de Lletres de la URV, ha introduït l'anàlisi del text del Misteri i de l'escenificació com a treball als alumnes de Teatre Medieval. D'altra banda, l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD) Ondara de Tàrrega realitza una introducció al teatre medieval amb els alumnes de Batxillerat Artístic. A més, també s'han iniciat pràctiques amb els alumnes del Cicle de Formació de Grau Superior (CFGS) d'Escultura Aplicada a l'Espectacle.

Els interessats en gaudir de la Passió Medieval de Cervera poden adquirir les entrades, amb preus que oscil·len entre els 15 i els 30 euros segons el sector i la visibilitat, a través de la pàgina web www.passiomedievalcervera.com. També estan disponibles a la taquilla del Gran Teatre i a la mateixa església el dia de l'escenificació dues hores abans de l'inici. 

Pel que fa al cartell d'aquesta cinquena edició, dissenyat de nou per Xavier Miret, el protagonista és l'actor Pere Martí qui encarna el personatge més gran dels rabins, el summe sacerdot del Sanedrí, Annà, qui juntament amb Cayfàs van dirigir la conspiració contra Jesucrist i posteriorment la persecució dels seus deixebles.