El Fòrum Espitllera denuncia la rompuda de terrenys forestals a la Segarra

El Fòrum l'Espitllera ha alertat que des del 2014 a la comarca de la Segarra s'han produït diverses actuacions de rompudes de terrenys forestals, on rouredes, carrascars o pinedes han sigut transformats en conreus extensius. La rompuda és l'eliminació del bosc per transformar el sòl que ocupa en terreny agrícola. Segons el portaveu del col·lectiu, Daniel Espejo, aquest tipus d'actuacions es fan notar molt en una comarca com la Segarra, on la superfície estricta de marges i bosquetons vulnerables són susceptibles de ser integrats als terrenys agrícoles. En aquest sentit, han recordat que aquest ''forest'' té un ''paper fonamental'' en indrets on neixen rius com el Sió i l'Ondara ja que serveix per ''esmorteir pics de precipitació'' que acaben provocant rubinades com les del passat mes de novembre amb un final tràgic a Agramunt.

Pel Fòrum l'Espitllera, en els indrets on el bosc és generalment escàs com és el cas de la Segarra, on predomina el paisatge agrari, els terrenys forestals són més que mai sostenibles i generen beneficis ambientals. Per això asseguren que la gestió d'aquests ha de garantir del tot la seva persistència de forma sostenible en el temps. El col·lectiu remarca que precisament aquests valors del terreny forestal són reconeguts en el nou Pla General de Política Forestal de Catalunya 2014-2024, on es persegueix una gestió forestal sostenible, i el manteniment i millora de la funció protectora de l'àmbit forestal. 

Segons l'entitat, una part d'aquest forest és, segons la normativa europea, un hàbitat d'interès comunitari i de conservació prioritària. A més, asseguren que molts dels terrenys forestals, que són pròxims a les poblacions, tenen funcions d'esbarjo i de protecció del paisatge.

Per tot plegat, el Fòrum l’Espitllera ha demanat al Departament d'Agricultura que cada vegada que rebin una sol·licitud de rompuda de terrenys agrícoles ''es revisi molt bé'' aquest canvi d'ús pel grau d'importància que té el recurs forestal en una comarca com la Segarra. En aquest sentit, assenyala que el bosc és clarament minoritari a la zona, amb un 29% del total de la superfície comarcal, i d'aquest percentatge, només un 15% és ''estrictament'' bosc, ja que la resta són matolls o arbusts.

 

Foto: Ramon Sunyer / Font: Som Segarra