Cervera 'reviu' la Passió en format exposició

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Aquest any, com ja va passar el 2020, no s'ha pogut escenificar la Passió de Cervera per la pandèmia de la Covid. Tot i això, el Patronat de la Passió de la capital de la Segarra s'ha proposat mantenir l'essència d'aquesta obra històrica. Ho ha fet amb una peculiar exposició al Gran Teatre de la Passió en la qual el visitant pot fer un recorregut per 40 escenes de l'obra mitjançant fotos amb la frase destacada del quadre que representa i complementades amb els elements d'attrezzo utilitzats a l'escenari i que generalment passen desapercebuts.

El president del Patronat de la Passió de Cervera, Xavier Cañabate, ha explicat que l'objectiu és que "el públic no es perdi la Passió aquest any". Cañabate ha reconegut que altres passions de Catalunya han optat per representar l'espectacle en format reduït, però a Cervera s'han negat a fer-ho perquè "suposaria perdre l'essència de la Passió, el poble". Cañabate ha afegit que "no pots dir a una persona que vol fer cultura popular que no pot" i ha recordat que "els estatuts recullen que tothom pot participar en la Passió de Cervera, i aquesta és una de les condicions per a ser soci, de manera que no podem contradir els nostres estatuts".

La mostra, que porta per títol La veritable tradició de la Passió, s'ha distribuït entre el vestíbul i l'escenari del Gran Teatre de la Passió on s'han instal·lat les escenografies del Calvari, la casa de Pilat i la casa de la Maria, amb els seus decorats.

L'exposició pot visitar-se els dies 11, 17, 18 i 24 d'abril, de 10.00 a 13.00 hores. Com a mesura de prevenció contra la Covid, s'ha senyalitzat un circuit i la visita pot estar guiada per Jaume Rossich, membre del Patronat de la Passió.

A banda d'aquesta exposició, a la façana del Gran Teatre es poden veure lones de gran format que representen el Sant Sopar.

L'entitat ja treballa, amb permís de la Covid, per recuperar la Passió de Cervera amb el seu format habitual de cara al 2022.

Cal recordar que la Passió de Cervera, Patrimoni Immaterial de Catalunya i d'Andorra, és considerada la representació teatral més antiga d'Europa, iniciada l'any 1477, amb més de cinc segles d'escenificacions a la capital de la Segarra i paralitzades des de l'any passat per la pandèmia de la Covid.