Cervera es prepara per acollir la Càtedra Emili Pujol del 18 al 25 de juliol

Tot és a punt per acollir des d’aquest dissabte 18 de juliol fins el proper dia 25 la Càtedra Emili Pujol 2015. Cervera ja està adaptant les seves places i auditoris on tindran lloc els concerts del Festival, així com les aules que acolliran les aules del Curs de Música.

Enguany s’arriba a la 35a edició en la qual Cervera es converteix en l’epicentre musical de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol amb un compendi entre concerts simfònics i de cambra, cursos de música amb més de 280 músics entre professors i alumnes internacionals, una fira única de Lutiers o una munió d’activitats paral·leles, faran que la capital de la Segarra sigui un veritable pol d’atracció per als amants de la música.

La Càtedra Emili Pujol es divideix entre tres grans apartats principals: el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers.

 

Cervera viurà 8 concerts en el marc del Festival Internacional de Música i 8 més en el Vila Closa

En el marc del Festival Internacional de Música s’han programat 8 concerts, un diari des del dia 18 fins al 26. D’aquesta manera, el Festival començarà un dia abans de l’habitual i dissabte 18 de juliol, a les 22 hores, els amants de l’òpera i, particularment, de La Traviata de Verdi, seran espectadors d’excepció –gràcies a una pantalla gegant situada a la Plaça Major de Cervera- del recital que oferirà l’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu i que, en aquells moments, s’estarà interpretant en directe des del mateix Liceu de Barcelona.

El diumenge 19, a la mateixa hora, el pati de la Universitat acollirà un dels plats forts del festival. La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), al costat de la formació Lluís Vidal Trio, interpretaran obres de I. Stravinski, D. Schnyder, L. Vidal, L. Bernstein amb el reputat Manel Valdivieso com a director. Aquest serà, formalment, el “Concert Inaugural” del Festival de Música, on tindrà lloc una interessant fusió entre la música clàssica i el jazz.

Dilluns 20, també a les 22 hores, serà el torn de la reconeguda Polifònica de Puig-reig que, amb Ramon Noguera com a director, oferirà la producció De la Polifonia al Gospel.

Dimarts 21, a l’hora habitual, el Paranimf de la Universitat acollirà la producció La Guitarra a Catalunya, un concert en el qual el guitarrista Carles Trepat ret homenatge a grans clàssics com Ferran Sor, Enric Granados,  Miquel Llobet i el mateix Emili Pujol.  Trepat interpretarà els temes que acaba d’enregistrar per un nou CD que ben aviat es publicarà.

El dimecres 22 el festival arribarà al seu equador amb l’actuació dels professors del curs de música. Un concert que es titularà Concert de la XII Fira de Lutiers i que serà el primer de dos concerts dedicats a la música de cambra per part dels professors del curs. Com a nota curiosa, es podrà escoltar en directe el so del violí ex Menuhin, obra de Paul Kaul de 1933 que haurà estat exposat a la Fira de Lutiers.

Dijous 23, en la mateixa ubicació i a la mateixa hora, es viurà el concert “Clàssics al Paranimf”. Una nova cita amb els professors del curs que, aquest cop, interpretaran obres cambrístiques de primer ordre i la descoberta d’altres que difícilment podem sentir. Concretament, es podran escoltar peces d’autors com C. M. V. Weber, J. Serra i R. Schumann.

El penúltim concert del festival tindrà lloc el divendres 24 amb l’anomenat “Concert de la Càtedra”. En aquesta ocasió, es barrejaran els professors del curs amb els seus millors alumnes per oferir obres de Mozart i d’altres grans clàssics. En aquesta ocasió, també podrem veure Alba Ventura al piano i la direcció serà conduïda per Manuel Valdivieso. En la primera part del concert es podrà admirar la interpretació d’una selecció dels alumnes més brillants del curs.

I, per tancar el festival, el dissabte 25, a les 22 hores, tindrà lloc un dels espectacles musicals més esperats i singulars de cada any: el concert de les “Orquestres del curs”.  Una magnífica oportunitat per veure què ha donat de sí el curs de música i com han evolucionat els seus alumnes. El concert tindrà lloc al pati de la Universitat i també estarà dirigit per Manuel Valdivieso. S’interpretaran obres de G. Bizet, C. Debussy i G. Fauré.

Paral·lelament, després de la bona acollida de l’any passat, torna a organitzar-se el Vila Closa, una ampliació del Festival en concerts i recitals de petit format en espais del centre històric.  En el marc del Vila Closa tindran lloc 8 concerts que es viuran en llocs com el carreró de les Bruixes o  el pati de la Casa Museu Duran i Sanpere, entre d’altres.

 

El Curs de Música penja el cartell de complet amb alumnes procedents de diversos països

Paral·lelament al Festival, també té lloc el Curs de Música que enguany torna a penjar el cartell de complet ja que tots els allotjaments i cases particulars que acullen els alumnes forans estan complets així com la major part de les classes.

D’aquesta manera, el Curs ha pogut absorbir 247 alumnes, una xifra idèntica a la de l’any passat demostrant la bona salut i l’interès que desperta aquest projecte pedagògic. Un altre aspecte destacat és el fort impacte de la procedència internacional d’alguns d’aquests estudiants, ja que enguany arriben alumnes des de punts com Alemanya, Dinamarca, França, Japó, Holanda, Itàlia i Hongria.

La major part dels alumnes anirà arribant entre aquest dissabte i diumenge, però alguns alumnes de procedència internacional ja estan a Cervera.

Hi ha diferents tipologies de cursos, als quals s’han pogut apuntar els alumnes interessats a incrementar el seu nivell musical. D’aquesta manera, s’han pogut inscriure al mestratge de 13 especialitats –una més que l’any passat- (de corda, vent o piano), música de cambra i música simfònica.  Una de les novetats d’enguany és que el curs s’ha ampliat amb un instrument més de vent: el trombó.

Enguany, el curs compta amb 31 professors d’alt nivell i de diversa procedència, tots ells experts en el seu àmbit. Entre altres, destaca l’arribada al professorat de Manuel Valdivieso, director de la JONC. Una oportunitat única per als alumnes de poder aprofitar el mestratge d’un dels músics de més prestigi i consideració del país.

Altres professors destacats són, per exemple, Emile Cantor (viola) i Laurentiu Sbarcea (violoncel), que formen part del prestigiós quartet de corda Orpheus, un dels quartets europeus més importants. També composen l’equip del professorat Anna Puig (viola) i Laia Puig (violoncel), dues cerverines exalumnes del Conservatori de Cervera i amb una trajectòria artística molt internacional.

El curs està adreçat als estudiants de música dels nivells professional, superior i als postgraduats. Tots ells rebran un mínim de 4 classes i podran assistir com a oients a qualsevol de les sessions i activitats que es duguin a terme en el certamen. A més, podran participar en audicions públiques i en el concert de cloenda del curs, si el professor ho considera oportú. Per altra banda, també podran formar part de l’Orquestra del Curs, que oferirà el concert que finalitzarà totes les activitats del curs.

Seguint la idea del curs passat, es tornaran a fer cursos intensius. En aquesta ocasió seran de violoncel –per alumnes entre 7 i 14 anys- i que impartirà Eulàlia Subirà, de trompeta –per alumnes entre 7 i 12 anys- que impartirà Nicola Barrera i per contrabaixistes de nivell elemental, que anirà a càrrec de Xavier Puertas. A més, s’afegeix Eusebio Saez als intensius en la modalitat de trombó.

 

Una fira única de Lutiers a nivell europeu amb més expositors que mai

El dimecres 22 Cervera també es convertirà en la capital europea dels Lutiers.  Els passadissos de la Universitat concentraran l'exposició dels instruments de diversos mestres lutiers on es podrà apreciar una gran varietat de models i materials.

Cal recordar que les escoles de luteria, al llarg del temps, han estat molt importants per la gran varietat de sonoritats que han sorgit dels seus instruments i, en aquesta ocasió, més de 16 lutiers i cases especialitzades d’aquesta modalitat es reuniran també a Cervera per dotzè any consecutiu.

En aquesta edició, s’aconsegueixen dues fites importants. Per una banda, s’exposarà un violí ex Menuhin, construït per Paul Kaul el 1933 a París. Una peça única i de gran valor que, a més de poder-se veure a la Fira, es podrà escoltar durant el concert de la nit.

L’altre punt destacat, serà l’exposició d’un llibre de gran valor: “The Tartini-Vogelweith Violin Cremona 1711” d’Antonio Stradivari; un volum elaborat per un taller lutier i que costa molt de trobar perquè és una edició limitada. Serà una gentilesa de Solé Lutiers.