Cervera clou l’any de la seva capitalitat cultural amb l'aplaudit '#Bachendansa'

Text: Redacció / Fotos: Laia Pedrós

El Gran Teatre de la Passió de Cervera s'ha omplert de gom a gom aquest dissabte al vespre amb l’acte de cloenda de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. La rúbrica l’ha posat l’espectacle #Bachendansa, una fusió de música barroca i dansa contemporània de la Jove Companyia de l’escola de Dansa Montse Esteve de Guissona i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior. L’acte ha estat presidit per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga i ha servit per donar el relleu de la capitalitat a El Vendrell, la ciutat que l'ostentarà l’any 2020.

Al llarg de tot un any, la cultura ha estat la protagonista a Cervera, amb un total de 122 activitats culturals i un balanç de 40.000 espectadors i amb una programació, en la seva majoria, de producció pròpia, en la qual han participat més de 1.000 artistes i creadors. 

L'alcalde de Cervera, Ramon Augé, s'ha compromès a seguir impulsant noves iniciatives culturals i ha destacat ”la important tasca de sembrar cultura per crear nous públics que ha exercit Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019". Augé també ha fet un reconeixement a l’anterior govern municipal, liderat per Ramon Royes, “que va tenir la visió de portar a Cervera un any ple de dinamisme cultural”. Per la seva part, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat les coincidències del seu municipi amb Cervera: “La música, el foc i la passió per la cultura.” Martínez ha avançat que l’any 2020 el Vendrell organitzarà actes a favor dels valors de la pau coincidint amb el centenari de l’Orquestra Pau Casals.

La consellera de Cultura ha destacat l’aposta cultural de Cervera, “una inversió en coneixement, llibertat i generositat”, en un discurs en el qual ha citat Montserrat Roig (“La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”) i Manuel de Pedrolo (“Hem de defensar amb totes les conseqüències una cultura cansada de viure entre parèntesis”). Per la seva part, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha elogiat “l’esforç” de Cervera en favor de la cultura catalana i ha lamentat que aquesta, “com la llengua i la literatura, es troben en clar desavantatge”.

Prèviament a la cloenda, en un acte a la Paeria, la consellera ha lliurat a la ciutat un còdex medieval que recull privilegis concedits pels reis catalans a la vila de Cervera i també ordinacions per al bon govern de Cervera d'entre els anys 1202 al 1333. Concretament, és un precedent del Llibre de privilegis de Cervera,  que fou elaborat posteriorment, a partir del 1360, conservat a Cervera i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Ara serà conservat a l’Arxiu Comarcal de la Segarra “on serà estudiat i exhibit”. Es tracta d’un còdex de 150 folis de pergamí que es troben en un estat de conservació excel·lent. El text es presenta en català i en llatí i diverses parts del llibre contenen caplletres acolorides i també dibuixos fets pels escrivans, alguns dels quals són de molta qualitat i d'un gran valor històric.