La campanya de turisme actiu i esports d'aventura a Lleida comença amb 234 empreses, un 5% més que l'any passat

La temporada de turisme actiu i esports d'aventura a Lleida comença amb 234 empreses, distribuïdes pel conjunt de les 13 comarques lleidatanes, que ofereixen una cinquantena d'activitats de terra, d'aire i d'aigua. Aquesta xifra representa un increment d'un 5% respecte a l'oferta de l'inici de la campanya de l'any passat. Les previsions per a aquesta nova temporada són poder arribar als 660.000 serveis, un 6% més que el 2014 que es va tancar amb uns 625.000 serveis. Aquestes activitats tenen un impacte econòmic de 76 milions d'euros i ocupen més de 1.800 persoens. 

Durant la presentació de la nova temporada que ha tingut lloc aquest dimecres 1 d'abril, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat el potencial que representen el turisme actiu i els esports d'aventura per a les comarques lleidatanes, ja que tenen una llarga tradició i un creixement sostingut que permet mantenir el seu lideratge en l'àmbit de l'Estat espanyol. Reñé ha indicat que aquest any "tenim una Setmana Santa primerenca que es presta a compaginar l'inici de l'oferta de turisme actiu amb el final de la temporada de neu".

A l'acte de presentació de la temporada també hi han assistit el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Civis; el president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet; el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, i el director, Jordi Blanch. També hi han estat presents diversos presidents dels consells comarcals de la demarcació de Lleida, alcaldes del Pallars Sobirà i els responsables de les empreses que han participat a la mostra i l'exhibició d'activitats en aquesta presentació.

 

Activitats de turisme actiu a les 13 comarques lleidatanes

Segons l'estudi que porta a terme el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, de les 234 empreses de turisme actiu i esports d'aventura que avui dia ofereixen els seus serveis en el conjunt de la demarcació de Lleida, 185 pertanyen a la zona del Pirineu i Prepirineu i 49, a la plana de Lleida.

L’any passat el ràfting va continuar essent el producte estrella de les diferents modalitats de turisme actiu i esports d'aventura, amb uns 145.000 serveis contractats, seguit del descens de barrancs amb poc més de 105.000 serveis. Pel que fa als esports de terra, les activitats de trekking-senderisme es van situar en la primera posició amb gairebé 100.000 serveis; també el BTT va tenir prop de 100.000 serveis contractats, mentre que l'hípica va continuar tenint força rellevància amb 50.000 serveis. També s'ha pogut constatar que hi ha una tendència a l'alça de llogar els serveis d'un guia especialitzat en senderisme.

 

L'impacte econòmic del sector ascendeix a 76 milions d'euros

L'impacte econòmic d'aquest sector el 2014 va ser de 76 milions d'euros (considerant els ingressos procedents de l'activitat mateixa, l'allotjament i la restauració), que representa un increment d'uns 10 milions més respecte al 2013. Si considerem només els serveis oferts per les empreses del sector, el volum de negoci és de 27 milions d'euros. Els esports d'aventura donen feina a 1.807 persones, de les quals unes 667 treballen a temps complert, unes 429 a temps parcial i unes 711 són personal bàsicament autònom.

El client de les empreses de turisme actiu que visita la demarcació lleidatana continua essent majoritàriament de Catalunya (el 73,4% del total), sobretot de Barcelona i de la seva àrea metropolitana (70%), seguit del procedent de la demarcació de Lleida (15%), de Tarragona (10%) i de Girona (5%). Un altre 15,4% es desplaça des d'altres comunitats autònomes —bàsicament de Madrid (30%), el País Basc (27%) i la Comunitat Valenciana (25%)—, mentre que l'11% correspon al mercat estranger i és sobretot d'origen francès, holandès i anglès, sense oblidar el client israelià.