El Parc Nacional d'Aigüestortes rep 470.000 visitants el 2020

Text: Ara Lleida / Foto: ©ACT

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va acollir l’any passat 470.244 visitants, cosa que representa un 16% menys respecte al 2019. En total van passar per l’àrea 89.979 persones menys. Aquest descens va ser provocat per la pandèmia de la Covid-19 i les consegüents limitacions dictades per les autoritats sanitàries (confinaments i restriccions a la mobilitat). Cal remarcar, però, que els mesos d’estiu, particularment juliol i agost, van registrar una gran allau de visitants, la qual cosa demostra la creixent popularitat del parc.

Els espais interiors van ser els més afectats per aquesta tendència, amb un descens de les atencions del 48,5% a les cases del parc i als centres d’informació. El parc va tenir 3 mesos (març, abril i maig) gairebé sense visitants, incloent la Setmana Santa, que sol ser una de les èpoques de més afluència.

Cal recordar que el parc va adoptar l’any passat totes les mesures necessàries per garantir la seguretat sanitària dels visitants, incloent l’edició de material informatiu i l’emissió de comunicats que recomanaven planificar la visita amb antelació per evitar massificacions al servei d'informació presencial, equipaments, aparcaments i vies d'accés. També es va informar que les places dels refugis estaven limitades al 50% i que els aparcaments es tancarien si se superava l'aforament màxim.

Un espai natural sense contaminació lumínica ni acústica

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es consolida encara més com un dels espais naturals més emblemàtics de Catalunya gràcies a les successives certificacions que ha rebut en els darrers anys. El 2018 va rebre la certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight de la UNESCO, mentre que el 2019 va ser declarat Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA), de manera que es va convertir en la major extensió de Catalunya amb aquests valors reconeguts.

Aigüestortes va ser el primer parc català a rebre el segell de Reserva i Destinació Turística Starlight de la Fundació Starlight, que té l'objectiu de preservar la qualitat del cel fosc de la zona i de desenvolupar activitats turístiques basades en aquest recurs natural. Aquests reconeixements s'atorguen a zones que adopten mesures de protecció sobre aquest àmbit i tenen uns nivells de qualitat excepcionals (sense gairebé contaminació lumínica), en el primer cas, i a territoris que també disposen d’infraestructura per impulsar el turisme astronòmic, en el segon.

El segell de Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA) atorgat al parc, juntament amb els 10 municipis de l’àrea d’influència socioeconòmica (Alt Àneu, la Guingueta d'Àneu, Esterri d'Àneu, Espot, Sort, la Torre de Cabdella, la Vall de Boí, Vilaller, Vielha e Mijaran i Naut Aran), vol reconèixer i preservar la seva qualitat acústica, i per a això, dotar-lo d'una protecció jurídica sobre la contaminació acústica i implantar-hi un pla d'actuacions que permeti conservar i millorar el seu ambient acústic.

65 anys de reconeixement a l’excel·lència natural com a Parc Nacional

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici fou declarat Parc Nacional el 21 d'octubre de 1955. L’espai natural, repartit entre el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i la Val d’Aran i únic Parc Nacional de Catalunya, està sembrat d'avets i boscos de pi negre centenaris i el reguen gairebé 200 estanys de muntanya, on troben refugi espècies com l'isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs. El parc ha rebut la certificació de qualitat de gestió ambiental a escala europea amb la concessió de les distincions EMAS i ISO 14001, i també disposa del distintiu Q de qualitat turística que atorga l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola.