El Dansàneu recorda els afusellats de Sorpe amb un recital

Text: Redacció / Foto: Joan Blanco

El Festival de Cultures del Pirineu ha viscut, aquest dilluns, una de les seves jornades més emotives gràcies a la programació de dues propostes artístiques que han posat el focus en un dels nous eixos impulsats enguany pel Dansàneu i que versa sobre la memòria democràtica. Concretament, el festival s’ha fixat en un dels capítols més tràgics de la història recent a les Valls d’Àneu i que no és altre que els assassinats de deu veïns de la zona -la majoria d’ells, d’Isavarre- ocorreguts l’abril de 1938 a Prat de Fuster, a Sorpe (Alt Àneu). Recentment la direcció general de Memòria Democràtica ha aixecat la fossa de Prat de Fuster, d’aquí que el Departament de Justícia hagi col·laborat directament en la realització d’aquest acte.

En aquest sentit, l’actriu catalana Sílvia Bel i el cantautor Roger Mas han portat fins al mateix escenari dels fets, Prat de Fuster, un recital creat ad hoc que ha rememorat els fets ocorreguts en aquest indret d’Àneu l’abril de 1938. L’acte ha comptat amb la veu genuïna i inconfusible del cantautor solsoní acompanyat pel so de la seva guitarra, i la lectura de textos inèdits, diversos de caràcter històric i d’altres poètics, per part de l’actriu que, entre altres projectes, protagonitza la sèrie de televisió Com si fos ahir (TV3). Més de 150 persones han assistit a la cita que ha recordat in situ l’episodi en què deu veïns del territori van ser afusellats per soldats franquistes. Les víctimes van haver de cavar, a la borda d’Espà, la fossa en què deu d’elles serien posteriorment enterrades i que el Departament de Justícia ha excavat fa escassament nou mesos per recuperar-ne les restes. El recital ha anat precedit de la presentació del llibre monogràfic Prat de Fuster de Sorpe. Antropologia de l'aproximació i el record (Col·lecció Línia Consell, 6), editat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, i que documenta la investigació d’aquests fets. És per això que a l’acte de Prat de Fuster també ha sumat les aportacions, a manera de contextualització, de l'historiador Manuel Gimeno, així com de l’arqueòloga Anna Camats.

De fet, la memòria democràtica és un dels eixos que centren la programació d’aquesta trentena edició del Dansàneu i és per això que aquesta mateixa nit de dilluns la plaça Major d’Isavarre (Alt Àneu) serà l’escenari on l’actor lleidatà Ivan Caelles interpretarà Poldo. Es tracta d’un monòleg teatralitzat escrit per l’escriptor Jaume Cabré (Les veus del Pamano, Jo confesso) per encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, ens organitzador del Dansàneu. La peça recorda els fets de Prat de Fuster a través d’un testimoni en primera persona interpretat per Caelles.

Demà dimarts arriba un dels plats forts del 30è Dansàneu. Maria del Mar Bonet actuarà a 2/4 d'11 de la nit a l’església de Santa Maria d’Àneu (Escalarre - la Guingueta d’Àneu). Ho farà amb el seu habitual company d’escenari, el músic Borja Penalba. Amb tot, la proposta sumarà la dansa contemporània de la ballarina Núria Guiu, una de les artistes més representatives de la seva generació. Després de trepitjar els escenaris més rellevants de l’escena actual, Maria del Mar Bonet arriba a les Valls d’Àneu amb totes les localitats exhaurides.

I, és que, el Dansàneu és també un laboratori de creació i creativitat que impulsa i estimula el sorgiment de noves manifestacions artístiques amb les Valls d’Àneu com a escenari físic i simbòlic. En aquest sentit, la directora del Dansàneu, Rut Martínez, recorda que les prioritats del Festival són ara mateix “l'acompanyament als artistes i als projectes del territori, la voluntat de singularitzar les propostes artístiques que es presenten i/o es gesten a recer del Festival, la barreja disciplinar i estètica que, sense oblidar la tradició i l'arrel, dona espai a les arts i els llenguatges contemporanis i l'aprofundiment en aspectes com la recuperació de la memòria històrica”.

El Dansàneu, reconegut enguany amb el Premi Nacional de Cultura que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, no oblida la cultura d’arrel. És per això que també demà dimarts comptarà amb la presència del músic, divulgador i procurador musical Artur Blasco, una figura fonamental per a la documentació i transmissió de la música popular pirinenca. En el marc de l’Any Joan Tomàs, que commemora el 125è aniversari del naixement d’aquest músic català, Blasco presentarà a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu) un DVD que inclou el testimoni d’una cantant que va col·laborar directament amb Tomàs en la recuperació de peces populars. Així mateix, a les set de la tarda, l’església de Sant Joan d’Isil (Alt Àneu) acollirà un concert de Blasco (veu, acordió diatònic, rabequet de dues cordes i canya escardada) en col·laboració amb els artistes de la Seu d’Urgell Arnau Obiols (veu, rabequet de tres cordes i percussions) i Marien de Casimiro (violí i rabequet de tres cordes). El repertori se centrarà en el llegat i les cançons orals recuperades pel Mestre Joan Tomàs. Les entrades per a aquest espectacle també estan exhaurides.