Opinió

'Un any de pandèmia a Mollerussa', de l'alcalde, Marc Solsona

L’11 de març del 2020 Mollerussa va engegar i convocar el primer Comitè d’Emergència Municipal amb l’objectiu, en primera instància,  de decidir sobre la conveniència o no de celebrar la 148a Fira de Sant Josep, prevista per la setmana següent. Dos després es decretava el confinament total. Avui, i 79 comitès d’emergència després Mollerussa, Catalunya i el món encara estem immersos en la gestió de la pandèmia, ara ja en fase de desescalada i en plena campanya de vacunació però encara amb molts interrogants i incerteses per resoldre en els propers mesos i qui sap anys.

La vida ens va canviar, les relacions personals i professionals han canviat, res és com era i per tant l’ajuntament i l’administració en general també havia d’adaptar-se a les noves situacions i a la nova realitat. Aquesta nova realitat social va accentuar i fer visible aquesta ànima solidaria de Mollerussa i el projecte Ajude(M)ollerussa va articular i coordinar una xarxa de voluntariat per fer assistència domiciliaria a la ciutadania que ho necessitava, gestionant la provisió d’ àpats, compres, receptes i altres casuístiques. Avui,  un any després s’ha creat l’associació SOM Mollerussa donant forma i caràcter permanent a tot el voluntariat sorgit sobretot en els mesos de confinament total.

També l’espai públic ha incorporat dispensadors de gel hidroalcohòlic, senyalització i cartelleria, zones perimetrades de jocs infantil i zones esportives,.. En xarxes socials s’ha fet un impuls comunicatiu important amb la creació d’un canal de Telegram, un canal de WhatsApp, retransmissions telemàtiques d’actes i activitats, concursos, formacions i informacions. Gestionar la crisi sanitària des de casa no ha estat fàcil, no estàvem preparats ni pel teletreball ni per comunicar-nos via platós casolans amb la ciutadania, però ho vam fer. Així mateix, des del primer moment vam adaptar les instal·lacions municipals amb les mesures de protecció per atendre a la gent i val a dir que el paper de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) ha estat clau per a la gestió i acompanyament en tots els tràmits tant presencialment, com telemàticament.

Els professionals del CAP, els voluntaris de Creu Roja i Protecció Civil, el paper clau de la Policia Local i la definició de la figura del gestor COVID a l’Ajuntament han permès  que Mollerussa fos referent durant la pandèmia per la seva capacitat organitzava en cribratges comunitaris als pavellons esportius, en els protocols en les eleccions catalanes als pavellons firals així com també en la planificació de la vacunació a la ciutat i comarca. També vam habilitar el Pavelló Firal per la campanya de la fruita i hem estat sempre a disposició del departament de Salut per qualsevol necessitat operativa que es requeria.

En plena crisi sanitària, econòmica, social i assistencial, Mollerussa ha estat capaç de planificar i no precipitar-se, fer un procés participatiu i aprovar el Pla de Reactivem Mollerussa amb el suport unànime de tots els grups municipals. Gestionem el present i dibuixem futurs  pactant ajuts econòmics, polítiques socials, emprenedoria, mobilitat, associacionisme, civisme i, sobretot, projectant oportunitats.

Un agraïment infinit a tota la ciutadania pel seu compromís i respecte, per la seva comprensió i ajuda, i ara, més que mai, un gràcies per ajudar-nos a superar la pandèmia amb empatia i solidaritat.