Musiquem Lleida! acomiada aquest dissabte la seva 10a edició a la ciutat de Mollerussa

La Coral Shalom i els seus solistes vocals seran els encarregats de posar el punt final a la desena edició del Festival Internacional de Música Musiquem Lleida!, un festival que el passat cap de setmana va convertir Lleida en un recital a l'aire lliure i va congregar més de 6.000 espectadors. Ho farà amb un concert de comiat aquest dissabte, 10 d'octubre a les 21.00h, al Teatre de l'Amistat de Mollerussa. Sota la direcció de Robert Faltus, la coral dirà adéu amb l'estrena europea Rèquiem for the Living (2013) del nord americà Dan Forrest i amb Suit Holberg, l'opera 40 d'Edvard Grieg.

Així la Coral Shalom, organitzadora de l'esdeveniment, s'acomiada d'una edició que ha comptat amb 13 grups (10 de Catalunya i València, una formació de Luxemburg i un guitarrista brasiler) per oferir 23 concerts –20 a la ciutat de Lleida i altres 3 a poblacions veïnes–. Les notes han ballat al so del jazz d'Andreas Arnold i s'han posat més experimentals amb Grazz Trio, mentre que el Trio Alisio, ha portat al públic des de les melodies més clàssiques i barroques a l'actualitat. També hi ha hagut espai per a la música romàntica, contemporània, tradicional i espectacles per a nens. Els improvisats escenaris s'han omplert de solistes, grups instrumentals com LleidaArt Ensemble o corals, com el Cor de Cambra Fòrum Vocal i Pax Cor de Cambra.

Des de l'Ajuntament de Lleida, la tinent alcalde i regidora de l'àmbit cultural, Montse Parra, ha destacat el component educatiu de la ciutat catalana que "genera activitat pública que cerca una implicació educativa del ciutadà". Uns obsequis musicals que han estat seleccionats buscant la qualitat, la dinàmica d'estils i la incidència en el públic, tal com assenyala Carme Valls, directora de l'esdeveniment. Des de l'organització, l'aposta ha estat clara: mantenir l'ànima mater del certamen, que és la promoció de la música als carrers, combatent les retallades de subvencions que han patit. Així, ho ha reconegut Valls: "Ens hauria agradat organitzar, per exemple, un simposi sobre cant coral amb especialistes internacionals, però no ha estat possible", en reconèixer la necessitat d'implicació pública i privada per seguir creixent. Precisament per assegurar la supervivència d'aquest festival, aquest any s'ha posat en funcionament Jo faig Musiquem, una campanya de micromecenatge que permetia a gent anònima ajudar econòmicament a l'entitat amb aportacions de 5 o 12 euros, que oferia al donant una plaça reservada en concerts o una trobada privada amb els músics.

La gran tradició instrumental i coral de Lleida, terra de músics de reconeixement internacional com Enric Granados, converteix aquesta ciutat i les comarques en un espai idoni per acollir una mostra rica i diferent per créixer en el món musical.

 

Un gran programa posa punt final a un magnífic festival

El programa del concert de cloenda està dividit en dues parts. A la primera podrem sentir la Suite Holberg del compositor noruec Edvard Grieg, que va ser escrita l’any 1884 per commemorar el 200 aniversari del naixement de l’escriptor Ludvig Holberg. Aquesta obra, escrita a l’estil antic, de manera que els seus cinc moviments formen una suite de danses barroca, és una combinació de la tradició formal i la modernitat expressiva. La suite, composta originalment per a piano, va ser instrumentada un any més tard per a orquestra de corda i aquesta és la versió més coneguda. D’acord amb la tradició barroca, en què la mateixa obra la presentaven diferents formacions instrumentals, la Coral Shalom interpretarà una nova versió d’aquesta magnífica composició per a orquestra de corda, flauta, oboè, trompa i arpa.

En la segona part del concert s’oferirà una novetat, obra d’un jove compositor nord-americà, Dan Forrest (1978), estrenada l’any 2013. Durant dos anys, des de la seva creació, s’ha convertit en l’obra més exitosa d’aquest autor. Com indica el seu nom, Rèquiem for the Living (Un rèquiem per als vivents) és una obra que s’adreça no solament al difunt, com és habitual en un rèquiem, sinó també a les persones vives, amb els seus sofriments i les seves penes. En definitiva, una pregària per la pau en general. A més a més, ho fa de manera narrativa i dramàtica, escrita en un llenguatge modern, però, al mateix temps, perfectament comunicatiu i quasi visual. Obra d’una gran bellesa, de cinc moviments, plena d’un optimisme interior, s’inspira tant en els textos litúrgics tradicionals com en l’Estació Espacial Internacional (ISS), el telescopi Hubble o el nostre petit planeta blau vist des de l’espai.