Mollerussa testa la implantació de papereres de reciclatge interactives alimentades amb energia solar

Text: Redacció / Foto: Ajuntament de Mollerussa

Mollerussa servirà de laboratori urbà per a testar l’optimització de la recollida selectiva mitjançant la utilització de 50 papereres interactives alimentades amb energia solar, les quals compten amb pantalles digitals estàtiques o dinàmiques que proporcionen connexió wifi i carregador de mòbil USB. Millorar la cobertura wifi en llocs allunyats del centre i avaluar les prestacions d’un sistema de publicitat dinàmic i de comunicació basat en tecnologia led són dos dels objectius principals d’aquesta prova pilot, que està impulsada per la firma Solar Outdoor Media amb seu a Berlín i  és la sisena que es duu a terme dins el projecte Mollerussa Smartlab promogut per la Generalitat dins l’estratègia SmartCatalonia. Mollerussa serà la primera ciutat de l’Estat espanyol que disposarà d’aquestes papereres amb tecnologia alemanya i  que permeten la recollida de 6 fraccions com són vidre, paper, envasos, olis, piles i restes de tabac.

La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i de Mariona Asensio, coordinadora a Lleida de Solar Outdoor Media, acompanyats d’Esteve Aymerich, assessor de l’àmbit Smart del consistori. Solsona ha explicat que està previst que el pilot comenci a principis de juny amb la col·locació d’una dotzena d’aquestes papereres en el recinte de la Fira de Sant Josep, prevista pel cap de setmana del 4 al 6 de juny. La resta de papereres s’aniran distribuint progressivament per diferents punts de la ciutat, ja que un dels reptes que es fixa la prova pilot és testar la cobertura dels emissors de wifi que no estiguin ubicats prop del centre de la ciutat amb una connexió que, d’entrada, estarà limitada a 30 minuts per dia i persona per evitar concentracions de gent en les zones on s’ubiquin.

Per la seva part, la representant de Solar Outdoor Media ha explicat que les papereres utilitzen sensors intel·ligents ultrasònics que amb l’ajuda d’un sistema operatiu propi monotoritza l’acumulació de deixalles en temps real. Aquesta informació permet optimitzar les rutes i freqüències de la recollida de residus, la qual cosa afavoreix la reducció de costos logístics i la disminució de les emissions de carboni derivades. La tecnologia també es complementa amb una aplicació que permetrà a l’Ajuntament disposar de les dades de volums de les papereres per una millor gestió de la recollida, que anirà a càrrec de l’empresa concessionària de la neteja viària com en el cas de la resta de papereres de la ciutat. La mateixa aplicació també donarà a la ciutadania que se la descarregui informació sobre les localitzacions en el teixit urbà de les papereres, les dimensions de les quals són 1,40 metres de llargada per 1,16 metres d’alçada i 68 centímetres de fondària.