La Botonet, nova protagonista dels tallers educatius al Museu de Vestits de Paper de Mollerussa

Text: Redacció / Foto: Laia Pedrós

El Museu de Vestits de Paper de Mollerussa estrena aquest any la Botonet, una nina que servirà per donar una nova orientació a les visites i als tallers adreçats als escolars amb l’objectiu de potenciar el coneixement sobre aquest equipament entre el públic jove, el qual s’incrementa any rere any. En aquest sentit, l’any passat van visitar el museu 8.500 persones, de les quals un 10,5%, en concret 891, eren alumnes de centres escolars tant de la comarca com d’altres localitats de la demarcació de Lleida i per aquest curs escolar s’espera que siguin més d’un miler.  Així ho ha explicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat pel regidor de Cultura, Joan Ramon Domingo, i dels tècnics de l’àrea, Àlex Culleré i Mireia Caba, en la presentació en societat de la Botonet, la confecció de la qual ha anat a càrrec del Centre d’Expressió Artística El Solaç.

Solsona ha indicat que la Botonet serà un element més de promoció del Museu de Vestits de Paper, que l'any passat va consolidar l’increment de visitants després de l’excepcionalitat viscuda el 2018 amb l’exhibició durant un cap de setmana d’una mostra de prop de 500 vestits de paper que va permetre figurar al Guinness World Records i que va ajudar a sumar un total de 9.536 visitants. L’alcalde també ha destacat l’important increment de vendes del forfet turístic, dels quals des de l'abril del 2018 que es va activar se’n van vendre 185, una xifra que durant tot el 2019 va pujar a 664 unitats.

La Botonet és el personatge del conte pensat per a l’alumnat de Cicle Infantil i Inicial i que actua com a fil conductor per explicar-los què la història del Concurs de Vestits de Paper a través del descobriment de la màgica caixa de costura de la seva padrina. Per això, s’han ideat una vintena de tallers diferents, a càrrec també del Centre d’Expressió Artística El Solaç, els quals han estat adaptats a les edats dels participants i alhora ofereix també activitats temàtiques en funció de l’estació de l’any i les diferents festivitats més assenyalades com la Castanyada, el Carnestoltes, la Pasqua o Sant Jordi.

Així, a banda de l’adaptació per al Cicle Infantil i Inicial, per als de Cicle Mitjà i Superior l’aproximació al concurs es fa a través d’una incursió als oficis vinculats amb el món de la costura mentre que per a ESO i Batxillerat la idea és apropar la utilització del paper en el camp del disseny i la moda com un reclam per animar la participació com a concursants en la pròxima edició del certament. A més dels tallers i les activitats temàtiques, també s’ha fet un replantejament professionalitzat pel que fa a la visita guiada adreçada als escolars, una visita que té una durada aproximada d’una hora i que es pot complementar opcionalment amb la realització dels diferents tallers programats.