La biblioteca de Mollerussa acull la presentació del llibre de Jaume Mateu sobre El Castell del Remei

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa va acollir ahir al vespre la presentació del llibre El Castell del Remei: terra, aigua i cultural del vi a la Plana d’Urgell, a càrrec del seu autor Jaume Mateu, mestre i professor emèrit de l'Àrea d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de Barcelona, el qual va estar acompanyat de Lluís Pagès, l’editor del volum; Sebastià Sellart,  director del Celler del Castell del Remei, i Diana Solé, directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila.

Mateu, que va dir que el llibre és fruit d’un encàrrec de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), va explicar l’origen del topònim Mascança per referir-se a la Plana Urgell i el va situar en l’època romana del Baix Imperi sota el mandat de l’emperador Magenci el qual va manar construir “un camp atrinxerat perquè pretenia aturar els moviments antiromans a la zona”. El topònim va anar derivant posteriorment amb el pas dels anys i de les diferents cultures que van poblar el territori, segons Mateu, que també va voler desmitificar un altre dels topònims amb que es coneix la zona, El Clot del Dimoni. Al seu parer, es tracta d’un mite que va voler divulgar la gent il·lustrada del moment en la seva defensa de la necessitat de construir el Canal d’Urgell i en aquest sentit va dir “és un mite que l’hem fet nostre però que no és real” perquè la zona no era un erm sinó que tenia diferents punts de reg, alguns implantats pels musulmans.

L’autor va explicar a la seixantena d’assistents les diferents etapes per a les quals ha passat la finca d’El Castell del Remei, que segons ell “gairebé podríem dir que antigament havia estat una vila romana”. Mateu va parlar dels diferents membres de la família Girona que van tenir protagonisme en el celler des del 1953 en què el va adquirir Ignasi Girona i Tàrrega, família de la qual va dir que tenia “la innovació com a fita màxima” . També es va referir a la recuperació del criteri i de l’orientació que va aplicar la família Cusiné, establerta a Mollerussa, quan el va adquirir al 1982 després d’un període de davallada que es va produir a partir de 1950 a la mort sense descendència directa de Joan Girona Vilanova.

 

5 tastos de poesia, 5 tastos de vins

La presentació del llibre forma part del cicle Biblioteques amb DO del qual forma part la biblioteca de Mollerussa amb l’objectiu de maridar la cultura del llibre i la del vi. En aquest sentit, el proper acte previst serà dijous vinent amb 5 tastos de poesia, 5 tastos de vinsen el qual es farà un maridatge entre el poemari La mitja vidai els vins del celler del Castell del Remei. A l’acte, que tindrà lloc a les 20.30 hores a la biblioteca, hi participaran els escriptors Josep Borrell i Andreu Loncà, Isabel Marzà, directora tècnica de Castell del Remei i Cérvoles Celler i l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.