Junts reivindica la igualtat efectiva des del mural dedicat a Maria Mercè Marçal a Ivars d’Urgell

Text: Redacció / Foto: Junts

Una representació de Junts per Catalunya a la vegueria de les terres de Lleida ha reivindicat aquest diumenge des d’Ivars d’Urgell la necessitat que hi hagi una igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Ho han fet a través d’un acte telemàtic, previ a la celebració del Dia Internacional de les Dones i carregat de simbologia que s’ha desenvolupat a la vora del mural dedicat a la poetessa i activista feminista Maria Mercè Marçal, filla d’Ivars d’Urgell. En concret, han assistit a l’acte els diputats i les diputades al Parlament, Diputació i Consells Comarcals, els coordinadors i coordinadores comarcals, representants de l’executiva nacional de Junts i una representació de la vegueria de les terres de Lleida.

El coordinador de Junts a la vegueria, Eloi Bergós, ha explicat que una de les principals prioritats del partit és la de treballar perquè la igualtat entre homes i dones “no sigui només normativa, sinó real”. Bergós ha lamentat que ara per ara, encara són molts més els homes que ostenten càrrecs de responsabilitat, una tendència que a parer seu s’ha de revertir per assegurar que, com a mínim, hi hagi paritat a les llistes i a les institucions. Bergós ha finalitzat la seva intervenció citant el poema Divisa de Maria Mercè Marçal, i ha explicat que si la poetessa presumia dels dons d’”haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”, des de Junts “farem que hi hagi una igualtat real entre homes i dones, que tothom tingui les mateixes oportunitats al marge de la seva classe social i que la nació deixi d’estar oprimida i puguem assolir la independència de Catalunya”, ha dit Bergós.

La secretària d’organització de Junts a la vegueria de les terres de Lleida, Lídia Aixalà, ha estat l’encarregada de cloure l’acte amb la lectura d’un manifest en què ha reivindicat el paper de totes les dones referents que han estat cabdals en la lluita pel feminisme, moltes d’elles “persones grans que han perdut la vida per culpa de la pandèmia, que no han tingut cap oportunitat de salvar-se; mares i àvies que ens han deixat massa aviat”. Aixalà ha posat sobre la taula la necessitat de fer polítiques d’igualtat efectives i derogar normatives que ens silencien i ha recordat que “les nostres avantpassades ens van ensenyar a lluitar per canviar les lleis injustes per tal que nosaltres poguéssim tenir un futur millor. La lluita té més sentit que mai i continua per la plena llibertat i igualtat de totes les dones”, ha dit.

Per la seva banda, el diputat electe Ramon Tremosa ha recordat que “malauradament, les diferències entre homes i dones al nostre país encara són escandaloses”, i ha posat com a exemple alguns indicadors econòmics de referència, com és el cas del salari o la taxa d’atur, que denoten una desigualtat de gènere. Unes desigualtats que per a Tremosa s’han vist agreujades a causa de la pandèmia, “que s’ha acarnissat especialment amb les dones”.

La diputada electa Cristina Casol també ha defensat la necessitat de “lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en la defensa dels nostres drets”. Casol ha lamentat el fet que “el masclisme està arrelat a la societat i passa totalment desapercebut”, una situació que a parer seu no ha minvat durant el confinament malgrat que hagi augmentat la convivència en parella. En aquest sentit, Casol ha fet referència a les tasques domèstiques, la cura de la família, les persones grans i dels infants, “que majoritàriament han recaigut en les dones” i “que va en detriment de l’accés als llocs de treball, de la nostra carrera professional i del nostre temps lliure, que hauria de ser exactament igual al dels homes”. Casol ha finalitzat el seu discurs amb una apel·lació directa als homes, i ha assegurat que “per avançar de forma conjunta els necessitem a ells”.