Comença la formació del programa d'inserció laboral de 20 joves al Pla d'Urgell

El Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha iniciat un nou programa d’ocupació i formació per a vint joves del Pla d’Urgell. Dels 45 aspirants, se n’han seleccionat 20, que són les places que hi havia concedides. Finalment, 11 noies i 9 noies d’entre 16 i 24 anys d’arreu de la comarca participaran al programa. Actualment, es troba en la fase de formació inicial, en què els joves adquireixen competències bàsiques. Aquesta formació s’imparteix a l’Oficina Jove del Pla d’Urgell. Posteriorment, els joves seguiran la formació professionalitzadora en totes les branques que ells mateixos han triat: comerç i serveis, mecànica i electricitat i perruqueria i estètica. En total, completaran 300 hores de formació.

En una segona fase, es farà la inserció laboral i l’aprenentatge dels oficis. En la inserció laboral, les empreses contractaran els joves per sis mesos, amb un sou finançat pel SOC (a partir de juliol). L’objectiu és que els joves adquireixin els coneixements pràctics necessaris per a desenvolupar una professió mitjançant l’experiència professional en empreses o altres institucions o entitats del territori. En aquesta fase, el Consell Comarcal fa els contactes amb les empreses, fa el seguiment d’aquestes pràctiques mitjançant una acollida i proporciona informació als joves.

El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, ha remarcat que “val la pena” participar en aquests programes si s’és joves i es compleixen els requisits, perquè obren la porta a noves oportunitats laborals. I de fet, des de l’any 2011, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha coordinat el programa Suma’t, dos edicions del Joves per a l’ocupació i el Fem Ocupació per a Joves. En total, se n’han beneficiat 110 joves.

Per a poder participar al programa, els joves han de tenir entre 16 i 24 anys, no estar estudiant ni treballant, haver assolit com a màxim els estudis d’ensenyament secundari obligatori, s’han d’haver inscrit com a demandants d’ocupació al SOC i també s’han d’haver inscrit al sistema de Garantia Juvenil. Els programa Joves per a l’Ocupació compta amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació, del Ministeri de Treball i Assumptes Socials i del Fons Social Europeu.

 

Programes a punt de finalitzar

L’inici de la formació d’aquesta edició del programa Joves per a l’Ocupació coincideix amb el final dels programes Joves per a l’Ocupació 2013-2014 i Fem Ocupació per a Joves 2013-2014. Pel que fa al primer, hi han participat 20 joves, dels quals 15 s’han inserit laboralment durant sis mesos (el seu contracte acaba el 30 d’abril). Els cinc restants, van deixar el programa per circumstàncies diverses.

Quant al Fem Ocupació per a Joves, els 10 nois i noies participants s’han format per a treballar en l’àmbit sociosanitari. El programa ja establia que la formació calia fer-la en funció dels llocs de treball que s’oferissin als joves; i es va escollir aquest àmbit tenint en compte que al Pla d’Urgell hi ha vuit residències i centres de dia. Per a aquest programa, s’ha assolit el 100% de l’ocupació i, a més a més, 3 joves continuaran treballant en les empreses que els han contractat amb el sou a càrrec de les mateixes empreses en finalitzar el programa, que és el 31 de març. Per a participar en aquest programa, calia tenir alguna formació prèvia no relacionada amb la branca sociosanitària, com ara un cicle mitjà. El fet de participar a Fem ocupació per a joves, de fet, els ha brindat l’oportunitat de conèixer un sector diferent i de trobar feina en un àmbit que no coneixien.