Reobre les seves portes el Museu de la Conca Dellà

Ahir dia 1 d’agost el Museu de la Conca Dellà va reobrir les seves portes després de renovar la sala de paleontologia del Museu. La sala totalment renovada aporta al visitant informació actualitzada de les darreres troballes paleontològiques a la Conca Dellà. Formen part de l’exposició actual algunes restes del dinosaure Pararhabdodon isonensis, trobades a jaciments del municipi d’Isona i Conca Dellà. El Pararhabdodon era un dinosaure que s’alimentava de vegetació i forma part del gran grup dels hadrosaures, popularment com a dinosaures amb bec d’ànec. Un dels principals atractius de la nova sala serà la reproducció a escala real d’un Pararhabdodon, realitzada sota la direcció científica de paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia i del Museu de la Conca Dellà. Un altre protagonista de la nova exposició és el jaciment de Basturs Poble. Aquest és un dels jaciments de dinosaures del final del Cretaci (fa entre 65 i 70 milions d’anys) més importants d’Europa. Conserva una acumulació excepcional de restes òssies d’hadrosaures i ha estat excavat gairebé cada any a partir de 2001, dintre dels projectes de recerca liderats per l’ICP. Fins ara, Basturs Poble ha lliurat prop de 1.000 restes òssies.
En la renovació de la sala hi ha participat activament l’Institut Català de Paleontologia, tant en la realització del guió i els texts com en l’assessorament científic i l’aportació de noves dades paleontològiques derivades de la recerca encapçalada per l’ICP.
La renovació de la sala de paleontologia del Museu de la Conca Dellà és la primera que es realitza des de la inauguració d’aquest centre museístic, l’any 1995. Des de llavors, i sobretot durant els darrers 12 anys, les tasques d’excavació i estudi dels jaciments del Pallars Jussà s’han intensificat i estan aportant dades excepcionals sobre els darrers milions d’anys de la era dels Dinosaures.