Comencen els assajos de la representació teatral ‘Mur, guspira del MNAC’

Text: Redacció / Foto: Consell Comarcal del Pallars Jussà

La companyia de teatre Comediants ja ha començat a realitzar els assajos per a la representació de l’obra de teatre Mur, guspira del MNAC, que tindrà lloc els dies 1 i 2 de maig a la Col·legiata de Santa Maria de Mur. L’obra reviu l’arrencament i venda de les pintures de l’absis de l’església l’any 1919, uns fets que van ser determinants per a la preservació i protecció de l’art a Catalunya. Mur, guspira del MNAC ha estat creada per Comediants en motiu de la celebració del centenari dels fets.

L’acció s’emmarca dins del programa d’activitats Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català, que finalitza el 3 de maig, coincidint amb l’aplec anual de Castell de Mur. Al llarg dels dos dies es realitzaran tres actuacions, en les que es preveu hi assistiran unes 900 persones. L’espectacle posarà en escena a 34 figurants, entre actors professionals, amateurs i músics. Alguns d’ells son actors del Pallars Jussà que participen voluntàriament en la representació. L’obra es divideix en tres escenaris diferents, dos a l’exterior de la col·legiata i un a dins l’església, i el públic s’haurà de desplaçar d’un a l’altre.

Les entrades estan ja a la venda a través del portal web Inscripcions.cat i tenen un preu de 15 euros (5 euros per als nens i nenes de fins a 6 anys). L’organització posarà un servei de bus des de Tremp per facilitar el desplaçament. Mur, guspira del MNAC va ser presentada el passat 13 de novembre en un acte al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament Castell de Mur, l’IDAPA, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins l’Any del Turisme Cultural 2019.

Els fets de 1919

L’estiu del 1919, el marxant d’art nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l’absis de la Canònica de Santa Maria de Mur al responsable de la parròquia. Les pintures van ser arrencades per tres tècnics italians amb de la tècnica de l’strappo, utilitzada per primera vegada a Catalunya. Traslladades a Barcelona, el col·leccionista Lluís Plandiura les va adquirir.

Josep Puig i Cadafach (president de la Mancomunitat), Jaume Bofill i Mates (president de la Comissió d’Art Medieval i Modern de la Junta de Museus) i Joaquim Folch i Torres (director de la secció d’Art Medieval i Modern del Museu d’Art i Arqueologia) varen intentar evitar l’exportació de les pintures de Mur, i fins i tot aturar-ne la venda, però no disposaven dels mecanismes legals necessaris.

Dos anys més tard, Plandiura va enviar les pintures a Nova York i l’abril de 1921 van ser venudes al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen a dia d’avui.

Aquella venda va posar en alerta la Junta de Museus i la Mancomunitat de Catalunya, que van engegar la campanya de salvament de les pintures murals romàniques que avui  es conserven al Museu Nacional. L’arrencament de les pintures de Mur, ara fa cent anys, va suposar, doncs, un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. És precisament degut a aquella campanya que el Museu disposa, a dia d’avui, de la millor col·lecció de pintura mural romànica del món. Actualment a la Col·legiata de Santa Maria de Mur s’hi pot veure una còpia que reprodueix fidelment les pintures originals.