Sort reclama invertir més recursos en la prevenció del suïcidi

Text: Redacció / Foto: Federació Salut Mental Catalunya

Més de 500 persones han participat aquest dissabte a Sort en l'acte per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya, coorganitzat per l’Associació Salut Mental Pallars i la Federació Salut Mental Catalunya.

Amb el lema Parlar i escoltar, salva vides, l’acte d’enguany, celebrat al Parc del Riuet, ha volgut posar l’accent en la necessitat d’invertir recursos i treballar per la prevenció de la mort per suïcidi, donat que és la primera causa de mort entre els joves. És tracta d’un problema social, no individual, d’una magnitud que urgeix a actuar no només des d’una vessant sanitària, sinó també social i legal. S’ha de treballar, també, i amb urgència, per l’atenció a les persones supervivents.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació de l’alcalde de Sort, Raimon Monterde; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, a més de la presidenta de l’Associació Salut Mental Pallars, Carlota Canut, i el president de la Federació Salut Mental Catalunya, Israel Molinero, entre d’altres autoritats.

L’alcade de Sort ha animat a tothom a “posar-se en el lloc de l’altre i agafar-se a la vida cada dia”. Per la seva part, la presidenta de l’Associació Salut Mental Pallars ha demanat més recursos pel Club Social de l’entitat, per seguir amb l'acompanyament sociocomunitari, pel treball en xarxa al territori i perqué es pugui seguir amb el projecte “Activat per las salut mental”.

En la seva intervenció, el president de la Federació Salut Mental Catalunya ha agraït la implicació del territori en l’organització del Dia Mundial a Sort i ha recordat que cal garantir programes i serveis comunitaris per crear xarxes de suport i evitar, entre d'altres, més morts per suïcidi. Molinero ha remarcat que "tenim iniciatives comunitàries com l’Activat que és una gran eina de prevenció de la mort per suïcidi” i ha afegit que, amb la col·laboració d'administració i entitats, cal que entri en cartera de serveis.

En aquest sentit, el secretari d’Afers Socials i Famílies ha remarcat que cal fer el trànsit d'iniciatives comunitàries com 'Activat per la salut mental' i Obertament “per escalar aquests èxits demostrats al territori” i ha afegit que cal forjar el model d'atenció integrada amb el tercer sector. Per últim, la consellera de Salut ha declarat que "és la nostra responsabilitat i ens podem comprometre a fer un Pla de prevenció del suïcidi" i ha afegit que cal teixir la xarxa de recursos amb les institucions, les associacions i la societat.

Un grup de persones vinculades a l’Associació Salut Mental Pallars han llegit un manifest en el qual s’insisteix que tots “tenim el deure de construir una societat on totes les persones sentin que tenen vides que val la pena de viure”. Han afegit que aquest fet “requereix de polítiques i d’estratègies integradores que englobin el treball a nivell individual, de la comunitat i de les institucions, i que cal la participació de totes i tots per assolir reformes socials i polítiques eficaces”. També han reclamat que “tot i que hi ha algunes iniciatives que caminen cap a la prevenció, avui Catalunya encara no té un pla de prevenció global”. Finalment, han conclòs que es necessita suport a la xarxa associativa per seguir treballant per un model comunitari d’atenció a la salut mental, com per exemple, amb la continuïtat i implementació del projecte 'Activat per la salut mental', un projecte cabdal per a les persones i les famílies, que aposta per la recuperació i l’empoderament.

El Dia Mundial ha comptat també amb l’actuació de Ntlades, que han realitzat un espectacle d’acrobàcia amb teles entorn a la idea simbòlica de força per aferrar-nos a la vida i del suport mutu. Així mateix, la temàtica del Dia Mundial d’enguany, la prevenció de la mort per suïcidi, s’ha concretat en la participació dels assistents a l’acció visual 'Retalls de vida', unes peces de roba penjades al vent que reflecteixen les esperances i els neguits, però també els motius pels quals ens aferrem a la vida i tot allò pel que val la pena de viure.