Dansa, música i improvisació en maridatge a son, en la segona jornada del Dansàneu

La segona jornada del Dansàneu ha estat destinada a una proposta molt singular. L’església de Sant Just i Sant Pastor de Son ha acollit dues estrenes en un doble programa a càrrec d’un duo al piano format pels pianistes i improvisadors Marco Mezquida i Carles Marigó a quatre mans, improvisant a partir d’un poema de Josep Carner, Les set fulles del faig.

Seguidament el nombrós públic assistent ha pogut degustar el vi del celler Batlliu de Sort, que ha preparat els paladars per assaborir la segona part d’un vespre que ha rubricat l’estrena del muntatge Origo, un projecte del mateix Marigó amb el ballarí i actor Jaume Sangrà, que arriba al Dansàneu poc després de presentar-se amb èxit al festival Don Quixot de Rússia. A mig camí entre la dansa i el teatre gestual, s’articula principalment a partir de la improvisació, que ha ofert imatges precioses amb el retaule de Son com a testimoni d’excepció.

Prèviament a l’espectacle, l’historiador de l’art Alberto Velasco ha contextualitzat aquest espai patrimonial del retaule del segle XV, que després de moltes vicissituds arran de la Guerra Civil espanyola, va aconseguir-se salvar de les flames. El retaule porta més de 500 anys presidint el presbiteri de l’església des que el pintor Pere Espallargues, que va viure a finals del segle XV, el va pintar i instal·lar, ajudat per un col·laborador, el denominat Mestre de Son. Fou desmuntat i traslladat, però els cinc compartiments de la part inferior van acabar comercialitzant-se i avui es conserven en diferents museus i col·leccions. Els patrons del temple són els sants Just i Pastor.

El bon ritme de venda d'entrades fa que l'organització adverteixi que només queden 20 entrades per al concert de Lídia Pujol divendres a l'església de Sant Joan d'Isil. Cal recordar que les entrades poden adquirir-se presencialment al Consell Cultural de les Valls d'Àneu (Esterri) o a les taquilles ubicades als diferents espais.

El Tastàneu arriba dijous a Sorpe

El Dansàneu es trasllada aquest dijous a Sorpe i ho fa incentivant el diàleg artístic entre el multiinstrumentista Eduard Iniesta i la ballarina Gemma Galera, amb la versió coreogràfica del seu darrer disc, amb el títol White Hole.  Serà a l'església de Sant Pere, on ambdós artistes presentaran un projecte pensat ad hoc per al Dansàneu, i a manera de preludi de la celebració de la tercera edició del Tastàneu, una iniciativa que compta amb el suport dels productors pallaresos (per tant, un tast KM0) i que és, d'ençà de la seva creació, una de les iniciatives amb major seguiment del festival.

El Dansàneu, una proposta artística de to contemporani que no oblida el seu vincle amb la tradició

Els municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot, La Guingueta d’Àneu i Escaló, seran escenari del 25 al 30 de juny d’una proposta artística de to marcadament contemporani que no oblida el seu vincle amb la tradició però que sobretot busca posar en valor l’excel·lent patrimoni de les Valls que els organitzadors, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entenen “des d’un doble vessant: artístic i arquitectònic però també natural”.