Opinió

'Piropos o floretes' de Teresa Miserachs

Ho sé, ho sé, aquest tema aixecarà polseguera, perquè és un tema que l’agafis per on l’agafis saps segur que no acontentarà a tothom. D’entrada les feministes segur que estan en contra dels “piropos”; però llavors surten els  que diuen que prohibir-los és anar en contra la llibertat d’expressió, això que ara està tan de moda. I jo crec que uns  i altres tenen raó, en un percentatge més o menys elevat.

Tota la vida, sobre tot al sud que són més “zalameros”, han dit piropos a les dones i noies. Fins i tot, quan jo era petita, i em sembla que encara en fan, hi havia uns caramels anomenats “Piropos” que a l’embolcall n’hi duien un d’escrit. I és que un piropo respectuós i ben dit, no és més que una frase enginyosa que llança tradicionalment un home a una dona amb el propòsit de cortejar-la o enamorar-la. Un piropo, en català hauríem de dir “floreta” però què voleu que us digui, ja perd la meitat de la gràcia dit així; doncs això, que un piropo o floreta pot ser una afalac, us asseguro que ara a la meva edat a vegades fins i tot ho agraeixes, però al carrer abunden els “poetas del andamio”, en català “poetes de la bastida”, ja que habitualment solen ser el paletes qui més piropos o floretes tiren, i sovint, més que un piropo, és un parent bastard convertit en grolleria. A l’Argentina i nombroses parts del món , diverses organitzacions de dones diuen que això és assetjament verbal de carrer. I ho admeto, jo mateixa hi ha hagut vegades que m’he sentit molt violenta tant per coses que m’han dit, com per coses que he sentit dir a d’altres. Dones, transvestits i homosexuals entre altres, reben contínuament obscenitats, grolleries i comentaris moltes vegades sexistes a la via pública de part de desconeguts.

Hi ha diversos països d’Europa, que ho contemplen com una forma d’assetjament, fins i tot Bèlgica acaba d’aprovar una llei pionera que condemna els piropos o floretes amb multes que van dels 50 als 1.000 euros a fins a penes d’un any de presó a qui faci comentaris sexistes o proposicions sexuals al carrer.”Es la primera vegada en el món que una llei defineix legalment el sexisme”, amb aquestes paraules la ministra d’Interior i Igualtat d’Oportunitats i viceprimera ministra de Bèlgica, Joëlle Milquet, es referia al contingut del text aprovat pel Senat del seu país el 24 d’abril del 2014. Diu Milquet, que aquesta llei proporcionarà per fi, un suport clar a les víctimes, sovint dones.

Espanya recull en la reforma del Codi Penal la possibilitat de denunciar l’assetjament de carrer reiterat.

Ara d’aquí a dir el que va dir la presidenta de l’Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la sevillana Ángeles Carmona, que cal eradicar els piropos o floretes, perquè és igual que el piropo sigui “bonic, bo o agradable” ho considera una invasió. És estrany, perquè la noia és guapa i sevillana. Potser és que li llencen moltes floretes, però no va estar encertada, no la senyora Carmona.