Opinió

'Els vins estan de moda a Lleida', Laia Pedrós

Els vins catalans estan de moda i el sector vinícola no para de créixer. Això significa que de mica en mica anem entenent que el vi és una oportunitat turística a explotar. A continuació nombraré algunes exemples que demostren que el món del vi gaudeix de molt bona salut a Catalunya, més concretament a Ponent.

El 26 de gener, en el marc de la presentació de la guia Catalan Wine Lanscapes, el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va anunciar que, segons les dades de consum relatives al període novembre 2013 a novembre 2014, els vins catalans són líders en el mercat de Catalunya, assolint una quota de mercat de quasi el 34% amb un increment del 3,8 punts percentuals (18,4% del volum) respecte el mateix període de l’any anterior. Aquestes dades, avançades pel diari La Vanguardia, mostren una tendència alcista els darrers 5 anys, passant d’una valor de 27,8% a 33,7% pel període indicat.

 

Noves activitats

En els darrers anys han estat moltes les iniciatives que han anat sorgint a l’entorn del món del vi. Per exemple, des de la Generalitat de Catalunya fa tres anys que s’organitza el cicle ‘Biblioteques amb DO’, que consisteix en difondre la cultura del vi a través de diverses expressions culturals. Aquest 2015 són 48 les biblioteques de Catalunya que participen en el projecte.

Centrant-nos en Lleida, dir que el proper mes de febrer tindran lloc les activitats relacionades amb la DO Costers del Segre de manera que hi haurà moviment a les biblioteques de Mollerussa, Tremp, Juneda, Cervera, Alguaire i Artesa de Segre.

A Mollerussa, a la pàgina web de l'Ajuntament destaquen que coincidint enguany amb la celebració del 50è aniversari del Concurs Nacional de Vestits de Paper, l’activitat estrella serà un tast de 6 vins diferents de les bodegues del Castell del Remei i de Tomàs Cusiné que es maridaran amb sis vestits de paper en una mostra de les 3 categories de què es composa el certamen. L’activitat es farà al Castell del Remei el divendres 20 de febrer a la tarda.

De la biblioteca d’Artesa de Segre, el programa de la qual es pot consultar al seu blog, m'agradaria destacar un berenar ben especial i molt tradicional i conegut, sobretot pels padrins. Es tracta d’un berenar a base de pa, vi i sucre, una de les preparacions més característiques i antigues de la cuina catalana. Tindrà lloc el dia 11 després de l’Hora del Conte.

 

DO Costers del Segre: 669 viticultors

Per mostrar l’abast del món del vi, em centraré en un article publicat per Gastroteca.cat, l’aparador de gastronomia i els productes agroalimentaris locals de la Generalitat, on especifica que la DO Costers del Segre té inscrits un total de 669 viticultors cultivant una superfície de 4.860 hectàrees, distribuïdes en unes 2.843 parcel·les vitícoles on hi ha un total de 33 cellers, 24 d’ells amb marca pròpia. La DO està dividida en set subzones de les comarques de Lleida. Artesa de Segre, Urgell, Les Garrigues, Pallars Jussà, Raimat, Segrià, i les Valls del riu Corb. Aquesta diversitat d'àrees també es correspon amb sensibles diferències de sòls i pluviometria, tot i que tenen en comú un clima continental de la conca mitjana del riu Segre amb contrastos de temperatura notables, pluviometria escassa, insolació elevada i humitat de les boires d'hivern.

Per posar només un petit exemple, a la zona de la Vall del Corb, que engloba diversos municipis de les comarques de l’Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà, podem comptabilitzar actualment un total de 9 cellers, el més antic dels quals té 40 anys i la majoria s’han creat en la darrera dècada ja que abans molts d’ells només es dediquen a cultivar la vinya mentre que ara s’han convertit en elaboradors de vi.

 

Promoció conjunta

Aquests cellers de la Vall del Corb han decidit treballar plegats per aconseguir tenir més ressò, per aquest motiu el juny de l’any passat van crear l’associació Vins del Corb, amb l’objectiu d’organitzar activitats de promoció conjuntes. Una d’aquestes ha vist la llum aquesta darrera setmana i és una carta específica on s’hi troben tots els vins i escumosos que elaboren aquests 9 cellers i que es pot trobar en 19 restaurants de la zona. De fet, dilluns al Palau dels Marquesos de Tàrrega va tenir lloc la signatura del conveni de col·laboració entre els cellers i els restaurants. Els primers, per la seva part, es comprometen a difondre la gastronomia local entre els seus clients i visitants mentre que els restaurants oferiran la carta dels vins de la Vall del Corb als seus comensals. La durada del conveni és de moment d’un any.

A banda d'aquest conveni de col·laboració són moltes les activitats que han dut a terme de forma conjunta durant el darrer mig any, sobretot a l'estiu. Algunes d'aquestes activitats es poden veure al seu Facebook: Vins del Corb.