Tremosa reivindica els atractius de Lleida com a motor de l’economia sostenible i de reequilibri territorial

Text: Redacció / Foto: Junts

El cap de llista de Junts al territori de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Tremosa, ha reivindicat aquest dissabte les terres de Ponent, Pirineu i Aran com “una de les millors destinacions turístiques del món” i també com un motor de l’economia sostenible i de la distribució territorial equilibrada. Tremosa ha defensat el sector turístic de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran com un gran generador de llocs de treball de qualitat, ben retribuïts i reconeguts, alhora que ha reivindicat la necessitat que el turisme s’hi desenvolupi en convivència respectuosa amb la ciutadania i l’entorn. Per al cap de llista de Junts és indispensable fer polítiques que afavoreixin la desconcentració dels espais per aconseguir una distribució equilibrada del turisme arreu de les comarques alhora que s’estableixen fórmules per garantir que el turisme no es concentri en unes determinades èpoques de l’any. 

Ho ha dit durant la seva visita a Corçà i al congost de Mont-rebei, que ha definit com “el gran cañón català”, acompanyat de diversos membres de la llista i d’una representació del consistori d’Àger encapçalada per la seva alcaldessa, Mireia Burgués.

Tremosa s’ha compromès a protegir el sector turístic “amb ajuts directes i efectius”, a treballar per garantir que els fons europeus per a la reactivació de l’activitat econòmica es destinin al turisme per reflotar-lo de la creu crisi en què es troba immers. Entre altres mesures, l’equip de Junts preveu elaborar un Pla Territorial de Turisme per disposar d’una eina potent de planificació i ordenació sostenible de l’activitat. Al mateix temps, proposen impulsar un hub de Tecnologies Avançades adequades per al sector del turisme per dotar-lo d’eines que el facin més competitiu.

Tremosa ha posat el congost de Mont-rebei com a exemple que cal assegurar la protecció de la natura, ja que, segons ha explicat, “és un entorn fràgil que en poc més de 10 anys ha passat de ser totalment desconegut a rebre visitants de molts països”. Tremosa ha posat en relleu la necessitat de regular l’ús d’aquest espai a través d’un gran acord entre l’administració estatal, la catalana i l’aragonesa en col·laboració amb els ajuntaments i Consells Comarcals implicats per poder fer un pla d’usos de l’espai natural  per a  protegir la biodiversitat i el paisatge. En aquest sentit, ha posat com a exemple de la manca de regulació el fet que la llei aragonesa deixa accedir a l’embassament amb tota mena de vehicles mentre que la catalana prohibeix els de benzina.

El cap de llista de Junts ha recorregut l’embassament de Canelles en una barca elèctrica fins a arribar al congost, on ha pogut ser testimoni dels greus danys que va provocar l’esllavissada que hi va haver al novembre, i que va obligar a tancar l’accés a un camí pel qual cada any passen unes 100.000 persones i n’ha defensat l’arranjament “urgent”.

 

El potencial de la Noguera

Durant la seva visita a la Noguera, el cap de llista de Junts també ha pogut gaudir d’una visita a la col·legiata de Sant Pere d’Àger. Prèviament ha visitat el municipi d’Os de Balaguer, on ha pogut conèixer els obradors de Torrons i Mel Alemany, una empresa familiar de finals del segle XIX que l’any passat va moure 1.500 tones de mel i ocupa prop de 30 persones a la comarca amb llocs de treball directes. Tremosa ha posat l’empresa com a exemple d’innovació, ja que “han sabut combinar la mel amb altres aliments per donar un valor afegit i diversificar un producte que ha endolcit els plats des dels inicis dels temps”. Tremosa també ha destacat el compromís de Torrons i Mel Alemany, que en lloc d’automatitzar el procés d’etiquetatge dels seus productes, disposa de 4 centres especials de treball que s’encarreguen de fer aquesta tasca.  

D’altra banda, membres de l’equip de Junts també han visitat avui el municipi de Ponts, on s’han reunit amb membres del Club Nàutic Mig Segre i del Moto Club Segre, també amb presència del Secretari General de l'Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras.