Mènarguens celebra l'acte d'homenatge a Joan Barceló

Text: Redacció / Foto: Diputació de Lleida

Menàrguens va celebrar dissabte l'acte cultural en homenatge a Joan Barceló i Cullerés (1955-1989) en el marc de l'Any Joan Barceló, que va consistir en descobrir una placa commemorativa a la façana de la casa natal del narrador, poeta, assagista i pintor, un faristol en representació d'un quadre seu i d'un mural dedicat a la seva obra, pintat per l'artista Swen Schmitz a la plaça Enric d'Hostalric.

L'acte va comptar amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que va agrair el fet d’haver estat convidat a l’acte de tribut a una figura per la que sent “una admiració que ve de molt lluny”. Un personatge al que no va conèixer personalment però que va descobrir gràcies a un amic comú, Rafel Torner, que li va fer a mans l’obra ‘Miracles i espectres’.

A partir d’aquesta lectura, se li va revelar un autor particular pel seu llenguatge, per la seva capacitat literària i per allò sobre el qual escrivia, un realisme màgic lligat a la seva terra, parlant de la seva gent però sense copiar la realitat de Menàrguens. Tot plegat va suposar, va dir el president, “l’inici d’una llarga amistat intel·lectual amb l’obra de Barceló” que el va dur a llegir la quasi totalitat dels seus textos i a escriure un article sobre ell a la revista ‘Arts’ del Cercle de Belles Arts, ara fa vint anys.

El president de la Diputació també va fer referència al fet que la celebració de l’Any Barceló s’ha vist afectat per la pandèmia de la Covid-19, motiu pel qual li va plantejar a l’alcaldessa, Anna M. Calvís, la possibilitat d’allargar-lo.

Talarn va tancar el seu parlament agraint a Menàrguens el merescut homenatge a un creador “d’una altíssima qualitat” i un agraïment a una obra “cabdal, d’increïble precocitat i genialitat i amb el valor afegit que va donar vida a “una literatura feta des del territori”, tot reivindicant “que la seva mort prematura no sigui la raó del desconeixement de la seva obra”, sinó tot el contrari, una raó per “explicar-la i donar-la a conèixer”.

L’acte va acabar amb les intervencions de Julián Acebrón, professor de la Universitat de Lleida, que va fer una explicació de la història del mural, i del l’autor de l’obra, que va donar pas al recital d’un poema de Joan Barceló, a càrrec d’intèrprets locals.