La Paeria de Balaguer engega un nou procés de Pressupostos Participatius

Foto: Paeria de Balaguer

La Paeria de Balaguer ha presentat aquest dimecres la tercera edició dels Pressupostos Participatius. L'acte s'ha fet a la casa consistorial i hi han participat el paer de Participació, Kevin Bruque, i el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal.

Les fases del procés participatiu s'han dividit en cinc períodes: la presentació dels pressupostos participatius i el repartiment de butlletes; la recollida de propostes i la valoració de les aportacions; la votació i el tancament, avaluació i escrutini dels projectes guanyadors. Sota el lema "Participa", les propostes es poden presentar des d'aquest dimecres 1 de desembre fins al 30 del mateix mes.

La Paeria vol "sobrepassar" el 5 % de votació i interpel·lar el màxim de gent possible", segons ha explicat el paer Kevin Bruque, que també ha avançat que per fomentar la participació no hi haurà una urna mòbil sinó que s'habilitaran diferents punts de recollida de propostes, punts on al final del procés es podran fer també les votacions.

Els punts de recollida de propostes que s'habilitaran estaran situats a: la Casa de la Paeria, a l'Oficina d’Afers Socials, al Casal Lapallavacara, a la Biblioteca Municipal, a la Piscina Municipal, a la Residència Comtes d’Urgell i a la Residència Sant Domènec, on es preveu fer-hi sessions de participació per a la gent gran. Aquests dos darrers punts només seran pels usuaris residents. És possible també que hi puguin haver nous punts de participació a petició de la ciutadania.

Igual que l'any passat, a diferència dels primers pressupostos participatius, les propostes les tornarà a fer la ciutadania particularment. També enguany, com a novetat, es podran fer propostes com a entitat o associació, a condició que estiguin inscrites al Registre d’Entitats de Participació Ciutadana, segons ha explicat el mateix Kevin Bruque. D'aquesta manera, es vol fer partícips les entitats de la capital perquè facin també les seves propostes, "amb l'objectiu que se les sentin seves".

A banda dels punts de recollida de propostes, les diferents idees i aportacions es podran presentar també de forma telemàtica a través de l'App Bústia Ciutadana o bé omplint el formulari que hi ha a la web.

Durant el desembre, d'altra banda, es planificaran diverses trobades on la ciutadania podrà aportar propostes de forma presencial. Es preveu que aquestes trobades es puguin fer en diferents punts de la ciutat.

Un cop recollides les diferents propostes, totes elles seran analitzades per part dels equips tècnics de la Paeria que hauran d'avaluar la seva viabilitat.

Per la seva banda, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, ha volgut destacar, pel que fa al procés d'enguany, que es durà a terme íntegrament des de l'àrea de Participació, de forma totalment autònoma, sense la col·laboració de cap empresa externa. També amb relació als projectes que resultin guanyadors s'intentarà, ha dit, agilitzar la seva tramitació perquè es puguin executar de forma més ràpida.

En un altre ordre de coses, pel que fa a la possibilitat de fer un pressupost participatiu bianual i amb més dotació, de moment, des de la Paeria ho descarten. Ho ha comentat el mateix paer en cap, que també ha dit que en relació amb reptes i projectes importants de ciutat ja tenen previst consultar la ciutadania "però no a través d'uns pressupostos participatius".