Balaguer se suma a un programa pilot per combatre conductes de risc a través de l’esport

Balaguer és una de les quatre ciutats que enguany s'incorporen al programa FitJove, promogut per l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el Consell Català de l'Esport i dirigit a joves de 14 anys per tal de prevenir conductes de risc, especialment, les vinculades amb les drogodependències.

El programa, que es va iniciar l’any passat en quatre municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, pretén crear una oferta d’exercici físic per a adolescents com a opció saludable per ocupar el temps d’oci en una franja d’edat (14-15 anys) en què s’ha detectat un major abandonament de la pràctica esportiva, sobretot, entre les noies. Segons els responsables de FitJove, l’esport en aquesta edat garanteix una major ocupació del temps lliure, diversifica els interessos dels joves, amplia la seva xarxa social i, en conseqüència, disminueix el temps d’estada al carrer, on es poden donar més casuístiques de risc.

Així doncs, a través dels centres educatius adherits al Pla Català de l’Esport, en el cas de Balaguer, els instituts Almatà i Ciutat de Balaguer, es pretén que els alumnes de 4t d’ESO coneguin les instal·lacions esportives de fitness de la ciutat i les activitats no competitives que allí s’hi practiquen (zumba, combat, step, tono stretching,..). Després d’un primer contacte a través del centre educatiu, es proposa als alumnes que s’apuntin dues tardes per setmana a l’activitat que més els agradi. Per tal d’incentivar l’exercici físic de manera regular, la Generalitat subvenciona part del cost de la plaça, estimat en 19 euros al mes, de manera que la família del noi o noia abona 9 euros al mes, sempre que el jove assisteixi a un mínim del 50% de les classes.

El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, va destacar ahir dijous 5 de març durant la presentació del programa a Balaguer la importància d’ocupar el temps d’oci per tal que els adolescents duguin un estil de vida més saludable. Per la seva banda, l’alcalde, Josep Maria Roigé, va agrair al secretari que s’hagi escollit Balaguer per implantar aquest programa a les comarques de Lleida i va garantir el màxim suport de l’Ajuntament. A l’acte també hi van assistir Joan Colom, subdirector general de drogodependència del Departament de Salut, i Mariona Corbella, directora de la Fundació EsportSalus, entre altres autoritats.