Sònia Guiu, responsable d'una botiga d'electrodomèstics a Juneda

“Amb la crisi, les persones només compren quan realment és necessari"

Sònia Guiu Triquell és una jove emprenedora de Juneda, que després de quedar-se sense feina per la crisi econòmica, va decidir fer-se càrrec de la botiga d’electrodomèstics i electrònica que portaven els seus pares on ara oferirà degustacions de cafès. A més a més, és professora de pilates i de gimnàstica de manteniment.

Tirar endavant un negoci propi és una possible olució per a aquelles persones que estan a l’atur. Amb l’actual crisi econòmica, són moltes les persones que s’han quedat sense feina i després de mesos sense trobar-ne una de nova, s’han arriscat i han creat el seu propi negoci. Ara bé, abans de fer-ho, s’han trencat una mica les banyes per aconseguir una empresa innovadora i diferent amb l’objectiu que tingui èxit. Com bé diuen els experts, en temps de crisi cal renovar-se. Això és el que ha fet Sònia Guiu Triquell, una jove de Juneda (Garrigues, que s’ha fet càrrec de la botiga d’electrodomèstics que portaven els seus pares però a la qual ha incorporat algunes idees innovadores. A continuació en coneixerem alguns detalls. Explica’m que ofereixes?

La botiga d’electrodomèstics i electrònica de la qual sóc responsable des de fa gairebé un any, el 5 de maig de 2012, està ubicada davant d’una parada d’autobús a Juneda i per aquest motiu he decidit oferir degustacions de cafè als clients de la botiga. Per un costat, donaré valor afegit als clients que vinguin a comprar electrodomèstics o aparells d’electrònica i per l’altra, aquelles persones que estiguin esperant l’autobús podran prendre un cafè.

I l’objectiu final quin és?

Doncs atreure possibles clients que potser si no tinguessin l’oportunitat de prendre un cafè no entrarien mai a la botiga.

Es nota la crisi a la botiga?

Sí, de fet els mesos de febrer i març han sigut bastant dolents. Ara però sembla que l’abril s’està animant una mica.

Els clients quines marques prioritzen?

La veritat és que quan es tracta d’electrodomèstics per casa seva, és a dir, primera residència, acostumen a comprar electrodomèstics amb marques conegudes i amb certa garantia. Però quan es tracta de segones residències, agafen marques blanques i electrodomèstics o aparells electrònics més aviat econòmics.

Així quina és la principal diferència amb abans de l’arribada de la crisi i els temps actuals?

Doncs que abans la gent comprava més per gust i plaer que no pas per necessitat. Ara la majoria de persones que entren a la botiga buscant una rentadora, per exemple, és perquè la que tenien a casa ja no funciona. De fet, ara les persones només comprem quan realment és imprescindible i absolutament necessari.

A banda de ser la responsable d’aquesta botiga, ets professora de pilates i gimnàstica de manteniment. Quins són els beneficis de practicar aquesta disciplina?

Aquesta disciplina apunta a estabilitzar els músculs centrals, amb especial èmfasi en la respiració i en l’alineació de la columna.
Persones de totes les edats i nivells de capacitat poden practicar aquest exercici, ja que reeduca al cos i permet eliminar hàbits posturals. En aquest sentit, influeix positivament en la majoria dels dolors d’esquena, espatlles i maluc. Oxigena i millora la flexibilitat muscular, com així també la mobilitat de les articulacions.
A més, aquest mètode proporciona major coordinació i equilibri, ja que un dels seus propòsits principals és treballar en la relaxació del cos i la ment. A través del control de la respiració i d’exercicis que promouen el descans mental, la pràctica del mètode Pilates redueix la incidència de l’estrès i les seves malalties relacionades.
Així, un dels grans beneficis del Pilates és apropar cap a una major consciència del propi cos, dels músculs i articulacions. I el millor de tot, gairebé no te n’adones de l’esforç.
La veritat és que si no has assistit mai a una classe de pilates recomano que ho facis!

On imparteixes aquestes classes?

Actualment estic a les escoles de dansa de Mollerussa, Juneda i el Poal. Tinc una cinquantena d’alumnes entre les tres poblacions.

Imagino que totes dones?

Sí.

Com és que els homes no acostumen a practicar pilates?

Doncs la veritat és que no ho sé i no ho entenc. Ells diuen que és un esport de dones. Tot i això estic a punt de començar a impartir classes a un grups d’homes. La veritat és que crec que els agradarà i els anirà molt ´be.

On treballaves abans de realitzar aquest gir a la teva vida?

Era coordinadora del Club Sant Jordi de Lleida, que promovia l’Obra Social de La Caixa. La veritat és que hi havia uns projectes molt interessants, que aportaven molta vida als avis que assistien als clubs. Hi vaig estar cinc anys, fins que es va decidir deixar d’invertir en aquests projectes. Tot i això m’agradaria destacar que ara m’he ofert a impartir classes de pilates i de gimnàstica de manteniment als usuaris del Club Sant Jordi de Lleida de forma totalment gratuïta, és a dir, com a voluntària.

I això?

Doncs perquè veure com canvia la vida de les persones grans quan practiquen pilates, gimnàstica de manteniment o bé una activitat física d’aquesta característiques no té preu. Sembla que es tornin joves de cop.