Simó Flotats, responsable del Cinema Flotats de Tornabous

“Estem contents d’haver arribat fins aquí però ara el negoci és inviable”

Simó Flotats és el responsable del Cinema Flotats de Tornabous, que aquest divendres 17 de gener celebrarà el seu 75è aniversari amb la projecció de la pel·lícula que va inaugurar la sala el dia el 17 de gener del 1945, ‘Tu i jo’. Durant aquests anys, el Cinema Flotats ha projectat més de 8.200 pel·lícules. Com han viscut tots anys?

Estem molt contents perquè hem pogut aconseguir el nostre objectiu, tot i que ens ha costat molt. Actualment el negoci no és viable. Amb l’arribada del cinema digital hem perdut la il·lusió, ens van dir que seria més barat, tindria més qualitat... i tot és mentida, hem tirat enrere. Actualment tenim una mitjana d’entre 30 i 50 espectadors en la sessió que oferim els diumenges i era inviable digitalitzar la sala. Van optar per un projector domèstic per poder veure pel·lícules amb el sistema Blu-ray. El problema és però que no podem oferir estrenes, només de cinema independent un mes després d’estrenar-se a Barcelona, però la majoria no són per projectar un diumenge a la tarda.

 

Com celebraran els 75 anys de Cinema Flotats?

Aquest divendres 17 de gener projectarem la pel·lícula amb la qual vam estrenar la sala el dia 17 de gener de 1945, Tu i jo (1937) de Leo McCarey amb Charles Boyer i Irenne Bunne. Ens ha costat molt de trobar i a més l’hem hagut de pagar, tot i tractar-se d’una pel·lícula de més de 80 anys. Seguidament farem un brindis per commemorar l’aniversari i una sessió de punxadiscos. Els actes seran gratuïts i oberts a tothom. Diumenge dia 19 projectarem el remake del film original Tu i jo (1957), del mateix director amb Cary Grant i Deborah Kerr, en una sessió exclusiva per als socis. A més organitzarem una matinal amb la projecció de dues produccions fetes pels veïns de Tornabous durant els anys 70.

Com van ser els inicis de Cinema Flotats?

Els primers anys oferíem sessions de cinema cada dia marcats en vermell al calendari, calculo que eren unes 150 pel·lícules anuals, i sempre omplíem la sala amb més de 400 espectadors. La dècada dels anys 70 però va començar a afluixar l’assistència i vam crear els socis per fidelitzar el públic (actualment són uns 120), però des de llavors l’agonia ha estat seguida encara que molt lenta.

Quantes pel·lícules s’han projectat al Cinema Flotats?

Jo calculo que han estat més de 8.200 pel·lícules. Els primers anys oferíem dues sessions diàries mentre que actualment només en fem una.

Quines han estat les pel·lícules que han tingut més èxit?

Titanic, de la qual vam oferir dos passis, mai abans vist, El graduado; Cleopatra; Els Deu Manaments i Mamma Mia!.

 

Els primers anys compartien les pel·lícules amb altres cinemes. Expliqui-ho.

Els primers anys compartíem les pel·lícules amb els cinemes de la Guàrdia d’Urgell i la Fuliola, ja tancats. Per passar-nos les bobines ens desplaçàvem primer amb bici, després amb moto i finalment amb cotxe. En els últims temps, compartíem les pel·lícules amb Barbens, Sant Martí de Maldà, Maldà, Castelldans i Artesa de Lleida.

I el futur del Cinema Flotats, quin és?

Dios dirá. Fins a l’últim diumenge d'aquest mes de gener hi haurà una pel·lícula cada diumenge, però a partir del febrer no poden garantir una programació estable. La política que tenen les distribuïdores amb els pobles petits és humiliant i vergonyosa, està bé oferir una pel·lícula de fa un any de tant en tant però no cada diumenge, i menys quan algunes d’aquestes s’han vist durant la setmana a la televisió.

 

El cinema però en un poble petit és molt més que anar a veure la pel·lícula?

Sí, realment és una llàstima que es pugui perdre per la important funció social que té el cinema. Abans la gent venia a veure la pel·lícula i després parlava i comentava però ara és a l’inrevés, la pel·lícula no és tan important com la funció social que té.