Rosa Maria Mora, presidenta del Consell Comarcal de l'Urgell: “Els residus voluminosos a l’Urgell han baixat un 75,89% en tres anys”

“Els residus voluminosos a l’Urgell han baixat un 75,89% en tres anys”

Rosa Maria Mora és la presidenta del Consell de l’Urgell. Es mostra satisfeta perquè el nombre de residus municipals generats a la comarca ha disminuït substancialment des del 2009, fet que atribueix a l’arribada de la crisi i la conscienciació dels ciutadans amb el reciclatge. Defensa també el paper dels consells per donar un cop de mà als petits municipis. Parlem amb Mora perquè ens interpreti les dades del 2012 facilitades per Urgell Net SA, l’empresa encarrega de recolllir els residus municipals dels diversos municipis de la comarca.
D’entrada, he de dir que estem molt satisfets ja que el nombre de tones de residus recollits a la comarca de l’Urgell durant el 2012 ha baixat substancialment degut molt possiblement a la reducció del consum. Concretament, l’any passat es van generar 13.531’06 tones de residus municipals, xifra que suposa un 5,45% menys que els residus generats el 2011. He de dir que aquesta tendència a la baixa es manté des de l’any 2009 quan vam generar 16.509,91 tones de residus.

I pel que fa a la recollida selectiva, com estan a l’Urgell?
Doncs, el nombre de residus recollits selectivament l’any passat va ser d’un 26,92%, un 1,47% menys que el 2011. Tot i això m’agradaria destacar que alguns pobles, com Verdú i Castellserà, on s’aplica el sistema de recolida porta a porta, es recicla selectivament més del 55% dels residus que es generen, xifra a tenir en compte.

I els veïns de Verdú i Castellserà troben còmode el sistema de recollida porta a porta?
Pel que em diuen els alcaldes d’aquests municipis sí. Els canvis sempre són difícils i complicats però t’hi acabes acostumant.

Una de les dades més sorprenents és la disminució del nombre de residus voluminosos, veritat?
Sí, han disminuït un 37,19% en tan sols un any, passant de 621,74 tones el 2011 a 390,54 tones l’any passat. Així mateix, encara és més sorprenent la següent dada: l’any 2009 a la comarca de l’Urgell es van generar 1.619 tones de residus voluminosos, fet que significa que en tan sols tres anys ha baixat un 75,89%. Això és degut a l’actual crisi econòmica, les famílies estalvien més i s’ho pensen dues vegades abans de comprar.  

I pel que fa al cartró, envasos i vidre, quines són les xifres?
Aquests residus van sumar 1.682,66 tones l’any passat. Si ho desgranem per cada fracció, els envasos i el vidre van augmentar 3,72% i 12,41% respectivament. Els envasos van passar de 387,36 tones el 2011 a 401,78 tones l’any passat mentre que el vidre va passar de 509,34 a 572,56 tones. Pel que fa al paper, va disminuir un 11,55% passant de 800,81 tones el 2011 a 708,32 tones l’any passat. Finalment, m’agradaria destacar la matèria orgànica i el rebuig també han disminuït, un 12,8% i un 4,85% respectivament. La matèria orgànica va passar de 1919,95 tones el 2011 a 1674,24 tones l’any passat i el rebuig, de 10.693 tones a 10.174,16 tones.

El Consell de l’Urgell va ser pioner en la construcció de minideixalleries rurals. Què són?
Són uns punts de recollida d’aquells residus que no es poden tirar als contenidors com podrien ser envasos de productes tòxics o envasos fitosanitaris. L’objectiu d’aquests punts és acabar amb els abocadors incontrolats, fet que ho estem aconseguint a la comara.

Quantes n’hi ha a l’Urgell?
Actualment, a la comarca tenim set deixalleries: Tàrrega, Agramunt, Bellpuig, Anglesola, Castellserà, Preixana i Verdú. Així mateix, està previst que a finals d’aquest any o a principis del 2014 n’hi hagi tres més: la Fuliola, Maldà i Rocallaura. El finançament prové del PUOSC i ja està aprovat, només falta adjudicar les obres.

Voldria afegir alguna cosa més referent als residus?
Sí, que l’any passat es va implantar el sistema de recollida d’orgànica als nuclis agregats d’Agramunt de manera que ara arribem a tota la comarca.

I ara parlem de les obres sol·licitades per executar en el PUOSC del proper quadrienni. Què tenen previst fer des del Consell?
Hem sol·licitat 564.298 euros per poder ampliar el dipòsit controlat de Residus Sòlids Urbans (RSU) de l’abocador comarcal, ubicat de Tàrrega. El projecte preveu incrementar en 150.000 metres cúbics l’actual capacitat de les instal·lacions, permetent allargar la seva vida útil deu anys més. Aquesta ampliació està previst que es faci en un espai de 17.000 metres quadrats. En aquests moments l’ampliació és necessària ja que l’abocador està ple, de fet hem pogut aguantar els últims anys perquè amb l’arribada de la crisi econòmica i la creació de la planta de compostatge, el nombre de residus destinats al dipòsit  han baixat substancialment”.

Alguns consistoris de la comarca han demanat als serveis tècnics del Consell que redactin els projectes per dur a terme en els seus municipis. Quins són?
Es tracta de deu municipis i l’import total dels projectes ascendeix a 3.370.853’94 euros. Val a dir que la gran majoria són obres bàsiques i de manteniment. Amb aquesta acció m’agradaria reclamar la funció dels Consells Comarcals, sobretot a les comarques de Lleida on la majoria de pobles tenen pocs habitants i pocs recursos. Per exemple, 7 dels 10 municipis que han demanat ajuda al Consell tenen menys de 1.000 habitants i no poden comptar amb un arquitecte propi, els set pobles són: Puigverd d’Agramunt, Preixana, Ciutadilla, Maldà, Sant Martí de Maldà, Ossó de Sió i Nalec.

Algun projecte destacat?
L’ampliació del Centre de Serveis d’Anglesola creant sis habitacions per poder-les oferir a aquelles persones grans del municipi que no tenen suficients recursos per anar a una residència.