Òscar Silva, responsable de la cerveseria La Vella Caravana de Menàrguens

“Realment la cervesa artesana no té grans misteris, és com la cuina”

L’Òscar Silva és el responsable de la cerveseria artesana La Vella Caravana, que es troba al carrer Major de Menàrguens. Ell va començar a elaborar cervesa el 2009 en un petit poble del Pallars Sobirà com a hobbie juntament amb uns amics. Actualment n’elabora uns 700 litres setmanals. 

Coneixo a l’Òscar des de fa uns mesos. Vam coincidir en la celebració de la primera Fira de la Cervesa Artesana i Catalana que va tenir lloc el passat mes de maig a Butsènit d’Urgell. Ell era uns dels organitzadors, juntament amb la Montse González i l’Ajuntament de Montgai. Jo, com és habitual, m’encarregava de la part de comunicació. 

En un primer moment, l’Òscar sembla un jove tímid però quan el coneixes realment descobreixes una gran persona i un molt bon professional. Avui parlem amb ell perquè ens expliqui el projecte de La Vella Caravana, una cerveseria artesanal que té a Menàrguens, un petit poble de la comarca de la Noguera, on l’Òscar viu amb la seva família.Com vas començar amb aquest projecte? 

La història de La Vella Caravana va començar l’any 2009 al poble de Farrera, al Pallars Sobirà, elaborant cervesa casolana conjuntament amb alguns veïns del poble. Llavors, al cap del temps, vam venir a viure a Menàrguens i amb molt esforç he aconseguit crear aquesta fàbrica.

 

Per què La Vella Caravana?

Perquè fa referència a una caravana de fusta instal·lada des dels anys vuitanta al poble de Farrera.

 

En aquest projecte hi esteu involucrats tu, que ets enginyer tècnic agrícola, i la teva cunyada?

Sí, la Carla, una model que va creure en La Vella Caravana des del primer moment. 

 

Quina producció feu actualment?

En aquests moments produeixo uns 700 litres de cervesa a la setmana. La veritat és que estic molt content perquè veig que l’esforç val la pena. 

Actualment tinc un fermentador de 400 litres i el faig treballar dos cops per setmana. L’objectiu és adquirir un fermentador de 800 litres per poder treballar amb més calma. 

 

En aquests moments comercialitzeu cinc tipus de cervesa. Pots explicar-ne les característiques?

Sí, per una banda hi ha Lo Terròs, una cervesa d’estil American Brown Ale de color marró fosc i dolça, amb una delicada aroma de cacau, mel, sèsam negre, caramel i cafè. Després, la Dunkel Dunk, una cervesa d’estil Dunkel Weizen amb un 65% de blat amb escuma molt cremosa i refrescant. Pel que fa al sabor, es caracteritza per tenir vainilla, banana i un punt subtil de cacau. També hi ha la Boira de Menàrguens, una cervesa d’estil Weissbier amb un 50% de blat i de color daurat. Té un gust molt refrescant i afruitat.Després tinc la Flor de Llúpol, que és una cervesa d’estil American Pale Ale, de color daurat i molt amarga gràcies al llúpol, que s’expressa en tota la seva plenitud. I finalment, ara fa un mes aproximadament, vaig posar a la venda la Mataelefants blat ipa, que realment ha tingut molt bona acceptació entre els clients. Es tracta d’una cervesa lleugerament torrada fortament llupolitzada i amb un punt maltós. Té un intens gust i és molt aromàtica. 

 

Tinc entès que ja estàs treballant en l’elaboració d’una nova cervesa. 

Sí, estic treballant en una altra cervesa, que serà més aromàtica i que espero que pugui posar a la venda a l’estiu. Tot i això he de dir que a banda d’aquests tipus també he fet diverses edicions limitades per alguns festivals importants com la segona edició del Ponent  Roots Festival, que tindrà lloc entre el 15 i el 17 de novembre a la sala Cotton de Lleida. 

 

En els darrers anys ha augmentat el nombre de persones que es dediquen a elaborar cervesa artesana. Creus que hi ha suficient demanda?

sí, cada vegada més. Les persones que consumeixen cervesa cerquen la qualitat i l’originalitat que només els petits elaboradors poden garantir. 

Ens trobem en una societat connectada i cada vegada hi ha més gent que viatja i descobreix nous països i noves cultures on la cervesa és tot un món. A la vegada, l’actual crisi econòmica ha fet que hi hagi moltes persones que busquin nous negocis i proven amb l’elaboració de cervesa artesana ja que la cervesa realment no té grans misteris, és com la cuina.

 

Tens pensat obrir la fàbrica al públic, no?

Sí, estem treballant en un projecte per tal d’organitzar maridatges amb productes de la zona (xocolata, embotits i formatges) a la vegada que ensenyarem la fàbrica als visitants. La idea és organitzar-ne un cop al mes.