Josep Pàmies, agricultor de Balaguer i un dels impulsors de la fira Alimentació i Salut

“Com vols que deixi de cultivar marihuana si aquesta cura, per què no deixen de fer tabac?”

 

Josep Pàmies és un pagès i horticultor que defensa l’ús de les plantes medicinals. Està imputat per cultivar marihuana però assegura que ho continuarà fent. Forma part dels col·lectius Dolça Revolució i Slow Food que aquest cap de setmana organitzen una nova edició de la fira d’Alimentació i Salut a Balaguer. Pàmies ens revela part del programa d’activitats.  

Aquest cap de setmana organitzeu a Balaguer una nova edició de la fira d’Alimentació i Salut, com es presenta?

Molt animada, serà l’edició que comptarà amb més xerrades. La fira està organitzada conjuntament entre Slow Food que s’encarregarà de l’apartat d’alimentació i la Dolça Revolució, que tracta la salut.

 

Presenteu un programa molt complert. Quins temes tocareu enguany?

Pel que fa a l’alimentació hi haurà un taller de com fer pa sense gluten a càrrec de la dietista Pilar Sala; una xerrada sobre la cuina diària a casa nostra que impartirà la blogger i cuinera de la Noguera, Dolors Mateu; una demostració de com cuinar al sol; es presentarà un manual de cuina bellotera i es donaran a conèixer diversos bolets medicinals que ajuden a prevenir i tractar el càncer així com les propietats de la llet d’euga, entre d’altres.

Pel que fa a la salut actualment hi ha una preocupació molt gran amb la relació de les vacunes i l’autisme. A Balaguer vindrà una experta que demostrarà que algunes vacunes, com la de la varicel·la, estan fetes amb cèl·lules d’embrions humans de fetus avortats i que això fa créixer l’autisme almenys un 500%. La pediatra Agnès Palou ens presentarà la seva investigació la qual tracta sobre com revertir aquests danys fent homeopatia de les mateixes vacunes. Com pots veure, totes les xerrades tenen un component de crítica de com s’estan fent les coses i també aporten informació als oients de com es poden solucionar o millorar.

Una altra de les xerrades destacarà la importància del dejuni, sobretot per a les persones que estan fent quimioteràpia ja que si fan dejuni tres dies abans del tractament aquest gairebé no els afecta. El doctor en medicina, psiquiatra i neuròleg, psicòleg i psicoanalista Jorge L Tizón Garcia ens explicarà que la majoria de les malalties mentals diagnosticades realment no existeixen, estan inventades. La indústria farmacèutica afirma que les persones “diferents” són malalts quan en realitat són persones més potents però amb el medicament els estem convertint en zombis quan podrien ser Einsteins, poetes, músics, entre d’altres. Això entronca amb la hiperactivitat i el TDAH dels infants, que es mediquen amb amfetamines quan són realment es tracta de nens més sensibles. Així, en el marc de la fira es presentarà el llibre ‘TDAH, més enllà de l’etiqueta. El que ens oculten’ que ha escrit un exTDAH, Xavier Atamirano, d’uns 30 anys. Mai va fer una classe de bàsica i secundària sense acabar-la, va ser expulsat de tot arreu i ara explica la vergonya del sistema i el seu punt de vista. També demana que no es mediqui cap crio pel TDAH. Com a exemple, t’explicaré que quan Thomas Edison era petit el mestre li va entregar una carta perquè li donés a la seva mare. Aquesta li va dir que la carta deia: “Fill, ets un geni i el mestre no et pot ensenyar res més, que d’ara endavant et complementarà jo mateixa l’ensenyança”. Al cap d’uns anys, quan la mare mort i ell ja és un geni, troba la carta i la llegeix: “El teu fill és un malalt mental, que no torni mai més a classe”.

A més, l’enginyera industrial i homeòpata, Eva Garcia Pastor, ens ensenyarà a fer microdosis de medicament, i la metgessa catalana Maria Teresa Ilari ens explicarà la importància de l’aigua de mar i la nova medicina germànica centrada en les emocions. Totes aquestes conferències tracten temes polèmics que habitualment no es troben enlloc. Amb elles pretenem fomentar l’intercanvi de coneixement per anar avançant en aquesta tasca de fer un món una mica més habitable. L’any passat el certamen va rebre uns 6.000 visitants.

 

A nivell personal, estàs imputat per cultivar marihuana, com està el tema?

Espero judici per a l’any que ve però la marihuana la segueixo cultivant i ho faré sempre, que digui el que vulgui el jutge i si em vol posar a la presó que ho faci. La jutgessa d’instrucció diu que encara que sigui per a ús terapèutic la llei ho prohibeix i no la podem cultivar. Si la marihuana s’acabarà legalitzant amb aquesta acció no ho farem però sí que tenim clar que a nosaltres no ens fa por ni la justícia ni l’administració, ho sigui seguirem cultivant marihuana per a fins terapèutics.

 

De fet, vau promoure la campanya ‘Plantem Maria’?

Sí, s’hi han adherit unes 300 persones que plantem marihuana per a ells i per a altres persones que ho necessiten ja que sorgeixen casos d’emergència com nens petits amb tumors cerebrals o crios amb epilèpsia. La marihuana és antitumoral, fa venir gana, és calmant... Bé, estic a l’espera i com que estic jubilat no em fa cap por anar a la presó i quan en surti hi tornaré, tornaré a cultivar marihuana per a usos mèdics lògicament. Com vols que parem de cultivar marihuana si aquesta cura, per què no deixen de fer tabac si mata?

 

Per què la comunitat mèdica i les farmacèutiques estan en contra de la legalització de la marihuana i d’algunes plantes medicinals?

Perquè hi ha molts interessos econòmics darrere. Va bé que s’autoritzin coses que poden provocar malalties i la mort com el tabac i l’alcohol. Llavors seria lògic que la marihuana i l’estèvia, entre d’altres, també es legalitzessin. Amb quatre plantes fotríem la meitat de la indústria farmacèutica a terra, aquí doncs hi ha molts interessos, molts llocs de treball..., i això preocupa perquè és un desequilibri econòmic. Els importa un rave que la gent es mori.

Per a nosaltres no hi ha cap planta prohibida, nosaltres som a mínim igual que els animals, tenim el mateix dret de llibertat de consumir-ho tot, i sinó que ho prohibeixin tot. Ara ha sortit un llibre que diu que els medicaments són la tercera causa de la mort al món.

 

Ets conegut perquè sempre vas anar contra el sistema. Quina va ser la teva primera acció, ho recordes?

Quan tenia 18-20 anys formava part de la cooperativa de Sant Isidre de Balaguer i amb el llavors president, Pepito Roca,vam anar a una reunió de cooperatives a Lleida. Estava presidida per un franquista, un tal Mola, i havien de criticar alguna cosa. Quan va ser el meu torn, ja en tenia ganes però el cor se’ m va posar com una locomotora, amb aquell cabró gros davant i unes 300 persones, i em vaig acollonir però a la vegada vaig agafar-hi gust. A partir d’aquell moment va venir el sindicat d’Unió de Pagesos i algun intent de participar en política com ICV que al final em vaig desenganyar. I més recentment vam crear l’Assamblea Pagesa de Catalunya, la campanya Som el que Sembrem per declarar Catalunya lliure de transgènics, Slow Food, Dolça Revolució... hem anat creant altres organitzacions horitzontals, sense estructura vertical que és on ens sentim a gust, tots som iguals, ningú se sent per damunt de l’altre.