Jordi Figuera, president de l'Associació Festa, Gastronomia i Cultura d'Agramunt

“Volem que tothom conegui les característiques dels vins elaborats a Lleida”

Jordi Figuera és el president de l’Associació Festa, Gastronomia i Cultura d’Agramunt que el passat 1 de juny va organitzar la 1a. Mostra de Vins i Caves de Proximitat amb força èxit de públic. S’hi van poder degustar una cinquantena de vins i caves d’una dotzena de cellers de la DO Costers del Segre. L’objectiu és que continuï i es converteixi en una mostra professional.

Són molts els paràmetres que s’han de tenir en compte perquè una activitat funcioni, però la veritat és que quan s’organitzen amb moltes ganes, esforç i pocs recursos, acostumen a ser un èxit. Això és el que ha passat amb la primera edició de la Mostra de Vins i Caves de Proximitat d’Agramunt, organitzada per l’Associació Festa, Gastronomia i Cultura, una entitat formada per gent jove emprenedora que ha estat capaç de tirar endavant aquest esdeveniment des de zero. Parlem amb Jordi Figuera, el president de l’entitat. Com va sorgir la idea d’organitzar aquesta primera Mostra?
Un dia ens vam reunir uns amics, socis de l’Associació Festa, Gastronomia i Cultural d’Agramunt i vam comentar que podriem organitzar aquesta primera edició de la mostra. De bon principi voliem comptar amb la participació de sis cellers i quatre expositors on es poguessin fer degustacions de productes gastronòmics elaborats a la zona. Tot i això, la idea va tenir molt bona acollida i avui (dissabte) tenim la sort de poder comptar amb la presència d’una dotzena d’expositors que presenten una cinquantena de vins i caves de la DO Costers del Segre així com vuit estands amb productes gastronòmics de proximitat com torrons i formatge d’Agramunt, coca de recapte, entre d’altres.

Per què una mostra d’aquestes característiques a Agramunt?
És cert que la població d’Agramunt no es troba dins la Denominació d’Origens Costers del Segre tot i que aquesta abasta terrenys de les comarques del Pallars Jussà, el Segrià, l’Urgell, les Garrigues, la Noguera i la Segarra, entre les poblacions de les quals hi ha Montclar (nucli agregat d’Agramunt). Així mateix, la capital del Sió es troba enmig d’aquesta comarques i vam creure que era un indret idoni per organitzar aquesta primera Mostra de Vins i Caves de Proximitat.
D’altra banda, a Agramunt hi ha molt interès perquè algunes finques del terme municipal es puguin incloure en la DO Costers del Segre.

Continuarà l’organització d’aquesta Mostra de Vins i Caves de Proximitat?
Això encara no ho podem assegurar però vist l’èxit d’aquesta primera edició, l’objectiu és continuar. De fet, a Agramunt hi ha una gran tradició en fira però nosaltres volem que la jornada d’avui amb el temps es converteixi en una mostra més professional.

Teniu pensat organitzar jornades tècniques emmarcades en el món dels vins i caves de la demarcació de Lleida?
Tot és possible, no descartem res. De fet avui (dissabte) ha tingut lloc una xerrada a càrrec de l’enòleg aficionat de Bellvís Ramon Cerdà que ens ha explicat com gaudir d’alguns dels vins i caves presents en la mostra.

Quin és l’objectiu final d’aquesta primera Mostra?
La idea d’organitzar la Mostra de Vins i Caves respon a un repte i al dinamisme del sector vitivinícola de les comarques lleidatanes de donar a conèixer els seus vins i caves en un ambient diferent i buscant la proximitat al consumidor.
Com ja he dit, la Mostra ha comptat amb expositors d’empreses i cellers  elaboradors de vi amb la voluntat d´oferir un producte de proximitat i interactuar amb el consumidor. Vi que les darreres anyades han estat qualificades, segons la taula de qualitat dels vins, de molt bones. Ha estat excel·lent la modernització que ha practicat el sector del vi de la DO Costers del Segre durant aquests darrers anys i que ha donat com a resultat uns productes que es podien trobar a la Mostra i que no tenen res a envejar a vins i caves d’altres indrets, tot plegat amb una feina ben feta que comença en el moment de la verema, i que es manté en les tècniques de vinificació, fermentació, tractaments, criança i envelliment dels vins.
Volem és que els assistents puguin conèixer més profundament les característiques dels vins i caves que poden demanar en un restaurant o comprar per consumir a casa seva. Quan viatges, sobretot a la part del nord (Suècia o Finlàndia) és habitual que als restaurants t’ofereixin una copa de vi i no pas una ampolla sencera. Allà el vi és caríssim però els cambrers t’expliquen fil per randa les característiques d’aquell vi que tu estàs a punt de degustar. Doncs, el nostre objectiu final és que tothom pugui conèixer les característiques dels vins i caves elaborats a la demarcació de Lleida, els cellers que hi ha i qui són els productors. Procedim d’una terra de vins i la majoria de nosaltres no els coneixem.


Ha costat molt organitzar aquesta primera edició?
Doncs una mica la veritat ja que som una associació sense ànim de lucre i no tenim diners.

Les institucions hi han col·laborat?
Econòmicament no però ens han donat suport logístic i de promoció l’Ajuntament d’Agramunt, la Diputació de Lleida i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCANVI).

A banda de la Mostra pròpiament dita, heu ofert diverses activitats paral·leles.
Sí per tal d’aconseguir un gran nombre de visitants. Hem ofert un espectacle d’animació infantil a càrrec de la companyia Tres per res, folk i música tradicional amb Catxibanda i concert amb Ona Bossa. Així mateix, s’ha aprofitat per dur a terme el 39è Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma amb l’actuació de Vents de Riera.

Explica’m la història de l’Associació Festa, Gastronomia i Cultura d’Agramunt?
Aquesta entitat va néixer ara fa un parell d’anys de la mà d’una quarantena de joves de la capital del Sió amb l’objectiu d’organitzar activitats culturals, festives i gastronòmiques així com proporcionar serveis a la comarca. En aquest temps, hem organitzat diverses cates de vins, una sortida al Parc Astronòmic d’Àger i alguna activitat en el marc del Mercat de Rebaixes d’Agramunt, entre d’altres. Ens agrada que tots aquells que participen en les nostres activitats, s’ho passin bé.