Jaume Esteve, agricultor de Butsènit d'Urgell

“És important que es mantingui la festa per reivindicar la feina dels avantpassats rurals”

 

Jaume Esteve és un agricultor de Butsènit d’Urgell que participa en els Tres Tombs de Sant Antoni Abat des de fa més de 30 anys, sempre amb maquinària agrícola antiga (la seva gran passió). Enguany hi participarà per primer cop amb la seva filla Ivet de 20 anys, que s’ha incorporat a l’empresa familiar, i amb un tractor Fend Farmer del 1963.

La festa de Sant Antoni Abat representa la reivindicació d’un llegat dels avantpassats rurals, la festa de la veneració del patró dels traginers de Catalunya, en què participaven tots els sectors relacionats amb el bestiar (pagesos, ramaders, carreters, etc.).

Tot i la davallada, amb els anys, del protagonisme laboral dels animals, la festa s’ha potenciat i ha anat guanyant un caire cada vegada més popular, per al públic en general. Jaume Esteve, de Butsènit d’Urgell, participa cada any en la festa. De fet, si pot, i no li coincideix, participa en els Tres Tombs de diferents localitats.

Esteve és un apassionat de la maquinària agrícola antiga. S’ha passat bona part de la seva vida recollint peces antigues i restaurant-les. Enguany, en el marc dels Tres Tombs presentarà un Fendt Farmer del 1963 que acaba de restaurar (veure a la foto). A més, per primer cop l’acompanyarà la seva filla Ivet, de 20 anys, que ha decidit incorporar-se a l’empresa familiar.

Quants anys fa que participes en festes dels Tres Tombs de Sant Antoni?

Fa més de 30 anys. Crec que és important que aquesta festa es mantingui amb el temps perquè és una manera de reivindicar les feines relacionades amb el bestiar i el camp a la vegada que serveix per trobar-nos, compartir una bona estona i intercanviar experiències.

 

Cada any hi participes amb tractors antics, que podríem qualificar com autèntiques peces de museu?

Ho intento. Molts pagesos hi participen amb la maquinària que utilitzen habitualment en els treballs al camp però a mi, com que sóc un apassionat de la maquinària agrícola antiga, m’agrada participar-hi amb les restauracions que he fet més recentment. Enguany hi participarà amb un Fend Farmer del 1963. 

 

Quants anys fa que col·lecciones tractors antics?

Més de 40 anys. Actualment en tinc almenys 16 de diferents.

 

Algun d’especial?

El que havíem tingut sempre a casa i que havia vist treballar des de ben petit, un Ebro del 1965 amb sembradora frontal. En tinc molts bons records i és una joia sentimental.

 

Fa uns tres anys vas inaugurar un Museu de la Maquinària Agrícola on mostres les peces que has anat recollint i restaurant al llarg de la teva vida.

Sí, el principal objectiu d’aquest espai és donar a conèixer les antigues eines que s’utilitzaven per treballar el camp, sobretot per cultivar cereal. Amb aquest museu, doncs, vull reconéixer als primers impulsors de la mecanització del camp i evitar que caigui en l’oblit una etapa tan important per al desenvolupament de l’economia rural. A banda de les peces que s’utilitzaven per treballar el camp durant el segle XIX i principis del XX, també s’hi poden veure altres peces curioses com tots els estris que s’utilitzaven al segle passat per fer la matança del porc i rentar la roba.

 

Com va decidir muntar aquest museu?

És la meva passió, la veritat és que m’he passat gairebé tota la vida recollint antigues peces, sobretot aquelles que s’utilitzaven per treballar al camp com arades, trills, arreus, entre d’altres, i fa uns tres anys vaig tenir l’ocasió d’adquirir a molt bon preu aquesta nau que es trobava a l’aeroport de Barajas a Madrid i que servia per guardar el material de l’empresa constructora de la nova Terminal T4.

Llavors vaig decidir exposar les diverses eines que havia anat recollint i comprant al llarg de tota la meva vida.

 

Quantes eines té?

Doncs aquí n’hi ha unes 500. D’entre totes destaquen tres recol·lectores d’entre els anys 50 i 60 i una desena de tractors que es van construir entre el 1940 i el 1960. Per a  mi però les peces més significatives són la màquina de batre del 1940, la lligadora i la gabelladora. També tinc una segadora que es va construir a la fàbrica J. Trepat de Tàrrega. Bona part de les eines exposades han estat fabricades a Espanya, encara que també hi ha objectes d’Alemanya, Àustria, Estats Units, França o Anglaterra, entre d’altres.

 

Alguna peça amb història curiosa?

Sí, a l’entrada hi ha un trill que es va construir amb la fusta d’un lladoner que es va tombar en el marc de la riuada de Santa Tecla que va tenir lloc al 1874. També tinc una curra que va cremar un llamp.

 

Veig que també hi té una mostra fotogràfica?

Són fotos antigues de la comarca en les quals s’hi pot veure com es desenvolupaven les feines al camp. Aquestes fotos ajuden a entendre millor la funció de les peces.

 

Li han cedit moltes peces?

Bé, els veïns de Butsènit, com que saben que faig aquesta “col·lecció”, m’han donat algunes de les peces exposades, i jo com a mostra d’agraïment indico el nom de la família propietària de l’eina.

 

I per visitar el museu que s’ha de fer?

De moment l’ensenyo a tots aquells que m’ho demanen, tinc la il·lusió de fer-ho i no hi ha cap ànim de lucre.

 

Quin és l’objectiu a curt termini?

M’agradaria ambientar tres sales del fons de la nau com s’hi fossin una cuina/menjador, una ferreria i una escola del segle passat. Totes elles amb els complements adequats.

 

Els interessats en visitar el Museu de la Maquinària Agrícola Antiga de Butsènit d’Urgell poden trucar a 686455756 (Jaume Esteve).