Beatriu Armengol, presidenta de l'Associació Guixanet de Tàrrega

“L’excel·lent acollida de la cultura popular per part dels targarins ha permès consolidar Guixanet”

 

Beatriu Armengolés la novapresidenta de l’associació Guixanet de Tàrrega, entitat que enceta una nova etapa en la qual pretén obrir-se a una major participació. Guixanet ha creat molts dels elements de cultura popular que formen part del folklore targarí i ha impulsat activitats multitudinàries amb la Nit del Tararot i l’Eixideta.

Un dels objectius de la nova junta és vetllar per aconseguir una major participació de la ciutat, com ho fareu?

Fins ara els socis de Guixanet han sigut i són plenament actius amb l’entitat, doncs formen part d’algun grup. O són de l’Àliga, de Cavallets, de lo Tossino, dels Nans, de l’Home de la Barra, de les Arquets, dels Grallers o del gegants Tararots. La idea és obrir l’entitat i donar cabuda a tothom qui ho vulgui, a tots aquells que estimin la cultura popular, que tinguin noves propostes, etc, perquè hi ha moltes maneres de col·laborar-hi.

 

A banda de la participació, hi ha previst algun altre projecte?

Tenim alguns projectes en ment però encara estan en estat embrionari. I no ens marquem terminis, deixem que les coses surtin sense presses ni pressions. A vegades és bo parar i consolidar allò que ja tenim...

 

Guixanet va néixer ara fa 10 anys i durant aquest temps ha creat molts elements de cultura popular local així com noves activitats, la majoria ja consolidades. Com s’aconsegueix arrelar tan ràpid a la ciutat?

Realment Guixanet neix el 2003 arrel d’un Correllengua i a partir del 2006 aposta clarament per un model de cultura popular amb el propòsit de donar impuls als elements locals i dinamitzar les festes tradicionals pròpies, juntament amb la resta d’associacions culturals, esbarts i entitats del municipi. D’aquí que Guixanet hagi tingut aquest creixement tant notori. Poques entitats de cultura popular han pogut créixer tant en tant poc temps i això ho permet l’excel·lent acollida a la cultura popular per part dels targarins.

 

Les activitats estrella de l’entitat s’organitzen durant la Festa Major: l’Eixideta per als més petits i la Nit del Tararot. Precisament fa unes setmanes vau presentar la Nit del Tararot a les jornades ‘Som Cultura Popular’ de Barcelona on vau reivindicar la festa targarina com a esdeveniment cultural únic ja que combina el folklore popular amb el teatre. Explica’m això.

Parlar de la Nit del Tararot és parlar d’innovació en matèria d’espectacles de cultura popular. Es podria definir com una exaltació coral i teatralitzada del folklore targarí i del folklore convidat on, sota el fil argumental de la rivalitat de dos barris (el de la Mercè i el del Carme) i sota la batuta d’un pregoner que fa de fil conductor de l’obra, els elements festius targarins combinats amb els elements festius convidats, participen en la seva màxima expressió festiva. Cap element fa el seu ball protocol·lari, sinó que encaixen amb el fil argumental i el guió, que és nou i diferent cada any.

Resumint, és un gran espectacle visual i musical que permet al públic interactuar i participar activa i directament de la festa. I això el fa únic...

 

De cara a aquest any com es presenta la Nit del Tararot, que serà el dissabte 12 de maig?

Ara estem immersos en l’acte d’enguany i us podem garantir que serà realment divertit i espectacular. Com a novetat podem revelar que aquest any tot l’espectacle el centrarem a la plaça Major i no alternarem amb la plaça Sant Antoni, tal com va succeir l’any passat.

 

Darrerament Guixanet ha impulsat grups infantils com les arquets o els Targalets i heu fet activitats per impregnar la cultura popular ja als més petits. Per què?

Perquè som sabedors de que són els futurs valedors de la cultura popular targarina. Són el futur que ha de mantenir viva la cultura popular i què millor que inculcar-los la importància des de ben petits.

També hem promogut l’Eixideta amb la col·laboració activa de totes les escoles de Tàrrega i on els petits són els protagonistes de la festa. A més, promovem l’edició de la sèrie ‘Els nostres Nans ens expliquen un conte’ on cada any es publica i es posa a la venda el llibre guanyador i on les escoles també tenen un paper destacat.

I el que personalment penso que és el projecte estrella de l’entitat és el que han dut a terme un grup de docents afins a Guixanet, que han elaborat un treball de material didàctic escolar amb tots els elements i entremesos targarins. És un magnífic i ampli projecte que permetrà treballar, des de les escoles targarines, les àrees de matemàtiques, llengua, música, etc a tots els nens d’infantil i primària i que ben aviat estarà a les escoles.

 

Guixanet gestiona la major part dels elements folklòrics de la ciutat. Com s’aconsegueix mantenir l’harmonia i l’equilibri?

És difícil de dir... suposo que ens les proporciona la bona acollida de la gent. La gent s’identifica plenament amb els elements targarins i també amb el format de la Festa Major actual.

 

Quanta gent forma part de l’entitat?

Actualment som 120 persones.

 

Agafes les regnes de Guixanet després de 10 anys a mans d’Albert Fitó. Com es presenta el repte?

Amb molta il·lusió i molt respecte. Però cal destacar que apart de gent com l’Albert que continua a Guixanet, hi ha un equipàs que treballa quasi a diari en benefici l’entitat i això és importantíssim i vital. Per això som on som.