Alba Coma, gerent de Cartaes de Tàrrega

“A Cartaes recuperem un 61% de la roba que entra a la deixalleria”

Coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’empresa de inserció social Cartaes de Tàrrega, que gestiona la deixalleria municipal, du a terme diferents accions de conscienciació per tal de promoure l’economia circular. Cartaes ha incrementat les vendes dels productes de segona mà un 128% en els últims cinc anys. 

Per què s’han adherit a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus?

Aquesta és la desena edició de la iniciativa, que compta amb el suport de 43 estats de tot Europa. Des de Cartaes és el cinquè any consecutiu que hi participem. La deixalleria municipal de Tàrrega és de les poques de Catalunya que es prepara per a la reutilització, és a dir, els residus que ens entren, els preparem perquè tinguin una llarga vida, i com no, havíem de sumar-nos a la iniciativa.

Quines activitats organitzen?

Una va adreçada als escolars de la ciutat, que porta per títol El millor residu és el que no existeix. Consisteix en fer visites guiades als alumnes de les diferents escoles de Tàrrega, està previst que aquests dies passin per les nostres instal·lacions uns 300 alumnes, que coneixeran de primera mà el funcionament de la deixalleria municipal, el magatzem i la botiga de Cartaes. Cal dir que els alumnes de Tàrrega estan molt conscienciats amb el reciclatge. Des d’aquí gestionem tot el cartró de l’Urgell i un 15% no ho és i els infants tenen molt clar on va cada cosa.

Després hi ha dues activitats dirigides a la població en general. D’una banda, Utilitzar més, llençar menys, que consisteix en pesar tots els productes que entren a la deixalleria i els que han estat recuperats als tallers de Cartaes, amb l’objectiu de visualitzar els residus que no acaben a l’abocador gràcies a la nostra gestió. De l’altra banda, Contra el canvi climàtic jo reutilitzo, i tu?, que consisteix en calcular el diòxid de carboni que s’estalvia comprant productes de segona mà. Aquesta activitat es du a terme mitjançant una calculadora ideada per AERESS (Associació Espanyola de Recuperadors de l’Economia Social i Solidària). Per exemple, si compres uns pantalons texans de segona mà, estalvies 5,41 kg de CO2 al medi ambient, xifra que correspon a 275 arbres absorbint COdurant un dia, i si compres un armari de roba, estalvies 31,26 kg de CO2, que correspon a 1.588 arbres.

Cada dia s’aposta més per l’economia circular i la reutilització?

Sí, nosaltres estem a les noves instal·lacions des de l’any 2013 i les dades són molt positives. Vam començar a Cartaes amb 5 treballadors i actualment som 15 treballadors d’exclusió social i 5 d’estructura, és a dir, un total de 22 persones, que ens encarreguem de preparar per a la reutilització els diferents productes que ens arriben a la deixalleria municipal. Val a dir que tots els beneficis que de la venda van destinats a persones amb risc d’exclusió. És una roda, sempre dic que Cartaes té tres impactes: econòmic, medi ambiental i social.

En els darrers cinc anys hem incrementat les vendes en productes de segona mà un 128%, és molt. Això és degut al fet que cada cop la gent té més consciència de l’economia circular, ara Europa l’està impulsant moltíssim. A Tàrrega, Cartaes és la botiga que vam heretar de Càritas, on anava la gent més necessitada, però cada cop tenim més clients amb sensibilitat medi ambiental, persones amb poder adquisitiu que opten per comprar productes de segona mà perquè així contaminen menys.

Recuperen molts dels productes que entren a la deixalleria municipal?

Segons les dades recollides l’any 2017, vam recuperar un 61% de la roba, un total de 69,64 tones de les 113 que van entrar a la deixalleria. Pel que fa a electrodomèstics, van entrar 47,19 tones i en vam poder recuperar un 9,07% mentre que de voluminosos en van entrar 153,63 tones i en vam recuperar un 12%.

Per què és important portar els productes que ja no utilitzem a la deixalleria en comptes de llençar-los a l’abocador?

Aquí creem llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió, és a dir, aquestes persones deixen de dependre d’ajuts socials per passar a tenir un contracte. Per tant, hi guanyem una mica tots, ja que les ajudes socials les paguem entre tots els contribuents. Si tu em portes una cosa que no necessites, nosaltres la preparem i la tornem a posar a la venda, i en totes les empreses d’inserció, els diners guanyats han de revertir en la mateixa empresa, i això vol dir que contribueixes a crear més llocs de treball.

Un dels principals problemes però és l’IVA dels productes de segona mà?

Sí, aquest 2018 hem començat una campanya amb AERESS sota el lema #UnImpulsoRedondo, perquè Espanya és dels pocs estats d’Europa on l’IVA de la venda de productes de segona mà és molt elevat, d’un 21%, fins i tot d’una samarreta que costa un euro. Com que aquest producte representa que ja ha tingut un primer IVA, hem engegat una campanya on demanem al Ministeri d’Hisenda que la segona vida d’aquest producte tingui un IVA reduït o 0. Això seria important perquè si paguem menys impostos a l’Estat, tots els beneficis que traurem aniran destinats a crear nous llocs de treball.