La cooperativa Tres Cadires necessita recuperar ampolles buides abans de Nadal

La crisi global amb l’aprovisionament de matèries primeres ha deixat la cooperativa Tres Cadires d’Arbeca sense ampolles pel seu producte estrella, el licor Vi de Nous, a les portes de les festes de Nadal. Lluny de desesperar-se, n’han fet una oportunitat per tirar endavant un projecte que fa temps tenien a punt, però que segons apunta la cooperativa, mai trobaven el moment per desencallar-lo: que les seves ampolles siguin retornables. I necessiten recuperar-ne 500 abans de Nadal.

I com ho duran a terme això? A través de tres vies. A l'obrador, amb la màquina rentadora i designant espai per emmagatzemar ampolles buides. En els comerços i restauració hi haurà cistelles vermelles per guardar les ampolles buides, a més a més d'implicació per a informar la clientela i retornar-li el preu de l’envàs quan el retornin. I a les xarxes socials, estan portant a terme una campanya per informar de la necessitat que les ampolles es retornin com més aviat millor.

Aquesta fórmula, semblant al que es fa a la restauració amb les cerveses, o en alguns comerços amb l’aigua amb gas o la llet, és quelcom molt habitual a altres països europeus, i es coneix com a sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR). Així, l’envàs tindrà un cost en dipòsit de 0,50 €, que es retornarà al llarg de la cadena de comercialització a mesura que aquest sigui retornat. Els tres productes actuals d’aquesta cooperativa (el licor de Vi de Nous, el licor d’aranyons “Nyons” i el vermut ecològic “Caràcter”) entraran en aquesta lògica. Això reduirà la petjada ecològica de Tres Cadires, dels punts de venda i dels consumidors, quelcom molt necessari en el context d’emergència climàtica. I és que calculen que poden recuperar unes 5.000 ampolles a l'any.

Des de Tres Cadires expliquen que són conscients que apujar preus és quelcom molt delicat. La cooperativa ha trobat amb aquest sistema la manera que la clientela no noti l’augment de costos dels últims cinc anys del licor Vi de Nous, i que fins i tot les pugui reduir el preu de la resta de productes. Amb el Vi de Nous, si es retorna l’envàs, es recupera els 0,50 € que ha pagat de més respecte a les ampolles anteriors. Amb la resta de productes, sortirà 50 cèntims més barats que abans.

Al web de la cooperativa es pot trobar tota la informació d’aquesta iniciativa.