Vergés: "Tenim una forta pressió assistencial i, per això, demano màxima prudència perquè no podem córrer"

Text: Redacció / Foto: Generalitat

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han comparegut avui en roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya a causa de la Covid-19 i la mobilitat al país.

En la seva intenció la consellera de Salut ha destacat que per primer cop des de finals de setembre ha baixat la velocitat de propagació (Rt) i es situa per sota d’1. “Les mesures dels dies 16, 25 i 30 d’octubre estan donant els seus fruits, però de cap manera podem dir que la situació no sigui greu com està passant a la resta de països europeus", ha afirmat Vergés. En aquest sentit, la consellera ha explicat que tot i aquesta desacceleració, “fins al cap d’uns dies no veurem un descens en els casos diaris i fins d’aquí uns dies més no veurem baixar els ingressos en els nostres hospital i en les UCI”.

Vergés ha dit que “tenim una forta pressió assistencial i, per això, demano màxima prudència perquè no podem córrer”. “No n’hi prou, encara tenim una forta pressió assistencial, sobretot a l’Atenció Primària i també als nostres hospitals on les UCI estan al 85%”. La consellera de Salut ha dit que cal estar amatents a com evoluciona la situació epidemiològica i “primer consolidem aquesta baixada i després podrem plantejar-nos com procedim les properes setmanes”. Vergés ha afirmat que l’objectiu és “arribar a una velocitat de transmissió d’0,8 i mantenir-la”.

Per la seva banda, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explicat que la pressió assistencial continua essent forta i es preveu que en les properes setmanes continuï creixent. “En menys d’un mes hem passat d’uns ingressos a les UCI de 150 a la ratlla dels 500 amb un balanç d’ingressos i altes de 10-12 casos diaris de mitjana”, ha dit Comella. El director del Servei Català de la Salut ha fet èmfasi en l’esforç que s’està fent tant des de l’àmbit hospitalari com des de la primària per seguir mantenint tant l’activitat covid com la no covid tenint com a nord el criteri assistencial. Comella ha fet èmfasi en la capacitat del sistema per augmentar el número de llits de crítics des del principi de la pandèmia. Abans de la crisi sanitària, n’hi havia 575. Ara la capacitat s’ha duplicat. Això permet que en aquesta segona onada no s’estiguin desmuntant quiròfans per a habilitar més espais d’UCI, fet que permet que no s’hagi d’aturar tota l’activitat ordinària. “És imprescindible el control de la malaltia per preservar aquesta dualitat del sistema assistencial” ha reblat el director del Servei Català de la Salut.

El conseller d’interior, Miquel Sàmper, ha destacat “la col·laboració de la ciutadania que creiem que fa seves les restriccions malgrat les afectacions importants que comporten”. “El més important és aturar el progrés de la pandèmia i que la transmissió tiri enrere. Les mesures ho estan aconseguint, hem de seguir en aquesta línia”, ha afegit.

El conseller ha recordat que “demà  a les 6 del matí comença un nou confinament municipal  perimetral fins a la mateixa hora del dilluns següent” i en aquest sentit, ha reiterat aquest “agraïment pel grau de compliment per part de la gran majoria de la ciudadania” i ha continuat demanant “el manteniment d’aquesta conducta”.

En aquest sentit, Sàmper ha explicat que pel que fa al cap de setmana, es preveu un dispositiu amb 5.000 efectius del cos de Mossos d’Esquadra, més de 200 punts control i la feina de les 215 policies locals. 

Pel que fa a la mobilitat durant les nits, coincidint amb el confinament nocturn a l’àmbit metropolità, Sàmper ha informat que hi ha hagut una disminució del 34% de la mateixa comparada amb una nit equivalent aquest any i una disminució del 44% si es compara amb una nit equivalent a l’any passat. “Aquest descens de forma generalitzada es produeix bàsicament al marge que va des de les 10 a mitjanit, el que queda seria per aquella mobilitat en el transport i per tant no afectada per les restriccions”, ha dit.

Sàmper ha informat que pel que fa a la darrera nit, els Mossos d’Esquadra han aixecat 553 actes a ciutadans que s’havien saltat el confinament nocturn. Pel que fa a les darreres tres setmanes, s’han interposat 15.258 denúncies administratives per saltar-se alguna restricció, 8.834 posades per policies locals i 6.424 pels mossos d’esquadra. Hi ha hagut 330 actes aixecades a establiments, 243 posades per policies locals i 87 per mossos d’esquadra. S’han tancat 13 locals, 8 dels quals ho han fet els mossos d’esquadra i 5, policies locals.

En aquest punt, Sàmper ha recordat que “els patrullatges que s’estan fent per part dels Mossos d'Esquadra com per les policies locals tenen una voluntat pedagògica i en cap cas tenen una intenció recaptatòria”.

Per la seva banda, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, també  s’ha sumat a l’agraïment a la ciutadania i ha manifestat que “entenem que pot haver-hi cert desconcert i esgotament en certs moments, reaccions lògiques per això volem posar el focus en el moment actual. El millor pels ciutadans és que siguem conscients quines són les mesures del cap de setmana”, ha recordat.

Delgado també ha demanat el compliment dels dos confinaments, el municipal i el nocturn, “que ens ajudarà a arribar a una situació més favorable ara que la situació està millorant”.

De cara a les activitats d’oci que es desenvolupen el cap de setmana, Delgado ha reiterat que “cal que ens mantinguem en el nostre municipi. Adaptem àmbits i horaris per evitar aglomeracions i mantinguem la bombolla de convivència per evitar interaccions”.

Finalment, el subdirector de Protecció Civil ha donat també un missatge en general a les activitats d'organitzacions explicant que “tota activitat que comporti elements d'interacció social prescindible s’han d’evitar”.