Unió de Pagesos exigeix solucions urgents en un any agrari marcat per la sequera, l’augment dels costos i els efectes de la guerra

Redacció | Foto: Unió Pagesos

Unió de Pagesos ha reclamat solucions urgents per a la continuïtat de la pagesia en un any agrari marcat per les greus conseqüències de la sequera i dels danys climàtics (gelades, pedregades i cops de calor), l’augment desmesurat dels costos de producció a causa de l’increment de l’energia i els efectes de la guerra a Ucraïna. El sindicat també ha treballat per la resolució de grans problemes pendents com els danys en augment de la fauna salvatge i la manca de regulació de la revenda a pèrdues i de l’establiment d’una quota de posició de domini en la modificació de la Llei de la cadena alimentària. Els membres de la Comissió Permanent del sindicat han explicat aquestes qüestions avui, en roda de premsa, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

L’Institut d’Estadística de Catalunya xifra en 449 milions d’euros el PIB agrari de Catalunya del segon trimestre del 2022, un 5% inferior al del primer trimestre del 2022 i, interanualment, un 18,1% inferior. Cal retrocedir fins al 2012 o abans del 2000 per trobar un primer semestre on fos tan baix. A aquesta situació s’afegeix la caiguda de la Renda Agrària del 2021 respecte al 2020, d’un 14,79% segons dades del Departament, bàsicament per la pujada dels costos ja el 2021.

Unió de Pagesos ha posat en marxa a començament d’any la campanya #LaPagesiaDiuProu/CostosDeProducció amb protestes per reclamar que es desencallin les polítiques adreçades a la pagesia davant de la crisi de preus per a molts sectors i l’encariment disparat dels costos de producció a conseqüència del preu de l’energia. El 3 de març es van fer 9 mobilitzacions a Catalunya amb un miler de manifestants i 650 tractors. En els darrers 20 anys Catalunya ha perdut un 40% de la pagesia professional (dades de la Seguretat Social). A Lleida, el 37%. Les causes són la caiguda de preus en origen i l’augment dels costos de producció (el darrer any un 77% només en electricitat).

La campanya reivindica la regulació del mercat a la cadena alimentària, legislació per a un mercat amb preus justos, normativa fiscal, social i econòmica per pal·liar el fort encariment dels costos de producció, modificació del Pla estratègic espanyol de la PAC a favor de la pagesia, nova llei de caça, pla territorial sectorial agrari per preservar l’espai agrari, defensa de la ramaderia i consum de carn com a valor nutritiu de la dieta mediterrània, legislació per equiparar serveis del món urbà i rural.

Al març, el sindicat va participar en una concentració davant del Ministeri a Madrid amb 3.000 pagesos de tot l’Estat. A la Fira de Sant Josep de Mollerussa també va protestar per demanar mesures urgents per escalada de preus i els efectes de la sequera, agreujada pels de la guerra.

Al març va convocar accions a més de 20 centres de la gran distribució a Catalunya. A Lleida, a Opencor, Condis, Carrefour, Mercadona i Bonpreu, per informar la ciutadania de la crisi de molts sectors. El 27 de setembre va exigir, en una concentració a Lleida, la modificació de la llei estatal que prohibeix la crema de restes vegetals i l’exempció de la compensació pel sostre del gas a les activitats agràries.

El preu de la factura elèctrica ha augmentat un 200% el darrer any, ja que ha superat els 300 euros /MWh. En els últims deu anys voltava els 50 euros/MWh, l'agost del 2021 aquesta xifra es va doblar i durant l’agost del 2022 ha superat els 300 euros/MWh, segons dades d’Epdata.

D’altra banda, El 22 de juny, Joves d’Unió de Pagesos van comparèixer al Parlament per reclamar mesures estructurals per evitar l’abandó del camp.