Una exposició de l'Institut Català de les Dones mostra el compromís de 10 fotoperiodistes amb la denúncia de les violències masclistes

Text: Redacció / Foto: ICD

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, ha presentat aquest matí l’exposició Fotoperiodistes. Mirada a les violències masclistes arreu del món, un recorregut a través del treball de 10 fotoperiodistes catalanes i la seva visió particular de la vida de les dones i les violències que pateixen arreu del món.

S’hi exhibeixen obres de Laia Abril, Sandra Balsells, Patricia Bobillo, Maria Contreras, Elena del Estal, Núria Lopez Torres, Eva Parey, Judith Prat, Lorena Ros i Anna Surinyach, totes elles professionals reconegudes en l’àmbit del fotoperiodisme o el reportatge documental. La presidenta de l’ICD ha inaugurat la mostra destacant “el compromís de les fotoperiodistes de la mostra amb la denúncia de les violències masclistes” i ha subratllat també “el compromís de l’Institut Català de les Dones amb la visibilització de les obres de les dones en un àmbit masculinitzat com és el fotoperiodisme”.

La comissària, Patrícia Bobillo, ha exposat que “és una necessitat que la societat vegi aquestes imatges per poder avançar cap a una societat més justa”. Ha revindicat que les dones fotografiades en la mostra son “dones supervivents. Elles tenen molt a dir i nosaltres molt a aprendre. Son generoses, tenen força i resistència. I les imatges que hem pres d’elles les volen dignificar”. Pel que fa al fotoperiodisme, ha denunciat que “la mirada de les dones és imprescindible sempre. No s’haurien vist temes com els de la mostra si no hi haguessin dones fotoperiodistes, però encara les fotoperiodistes només signem un 14% de l’obra que s’exhibeix en exposicions”.

L’experta en violència masclista, Alba Alfageme, ha destacat “el fil de sororitat de les fotògrafes amb les dones que apareixen en la seva obra”, i ha afirmat que “cada fotografia de la mostra és una acció política i una mostra de dignitat d’aquestes dones davant la càmera. Un acte de combat per la vida”.

En una taula rodona l’artista multidisciplinar, Laia Abril; la fotògrafa documentalista, Eva Parey; la fotògrafa i periodista, Lorena Ros, i la fotògrafa documentalista, Anna Surinyach, han exposat el seu testimoni sobre les violències masclistes que han vist en primera persona, per exemple, la violència institucional contra les dones a El Salvador, on es condemna per assassinat a dones que avorten; l’explotació que pateixen nenes sirianes en camps de conreu del Líban; el mercat de núvies que hi ha a Bulgaria; el tràfic amb finalitat sexual de dones subsaharianes cap a Europa; o els projectes migratoris que protagonitzen les dones que es mouen.

L’exposició s’ha incorporat al catàleg de mostres pedagògiques itinerants de l’ICD com a recurs i eina per a la denúncia de les violències masclistes com a fenomen  global i pot ser sol·licitada gratuïtament per ser exhibida per entitats i institucions culturals de tota Catalunya. Els plafons de l’exposició porten un codi QR que permet adentrar-se en el treball de cadascuna d’aquestes artistes compromeses amb les dones que travessen situacions de violència al món.

Fotoperiodistes. Mirada a les violències masclistes arreu del món es pot visitar a la seu de l’Institut Català de les Dones de Barcelona (pl. Pere Coromines 1) fins el dia 28 de febrer. Horari: de dilluns a dijous de les 9 del matí a 7 de la tarda, i els divendres de 9 del matí a 2/4 de 5 de la tarda.