Torra presenta el pla de desconfinament de la Generalitat: 10 recomanacions i cinc fases per tornar al carrer

Text: Redacció / Foto: Govern

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui que un Consell Executiu extraordinari aprovarà al més aviat possible el pla de desconfinament de Catalunya, un desconfinament gradual (en cinc fases) que inclourà un cribatge massiu de la població durant setze setmanes per conèixer qui ha passat el coronavirus i qui no.

Torra ha reivindicat que és la Generalitat “qui ha de gestionar el desconfinament a Catalunya”, perquè “cada territori necessita respostes específiques adaptades a la seva realitat” i “nosaltres coneixem millor que el govern espanyol quina és la nostra situació”.

El cap de l’Executiu s’ha expressat amb aquests termes durant la reunió que ha mantingut aquest matí amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents de les comunitats autònomes. El president Torra ha exposat durant la videoconferència l’estratègia de desconfinament de Catalunya, “les línies mestres del qual han estat treballades pel doctor Oriol Mitjà, en estreta col·laboració amb el Departament Salut, i seguint els criteris de l’OMS”.

En roda de premsa posterior a la reunió, també per videoconferència des de la Casa dels Canonges, el president Torra ha donat a conèixer el decàleg de recomanacions per a l’estratègia de desconfinament (enllaç al document) que ha proposat el grup de treball liderat pel doctor Mitjà en col·laboració amb Salut, que amb el desenvolupament i totes les aportacions de la resta dels grups d’experts del Departament, i un cop validat pel PROCICAT, aprovarà el Govern. El cap del Govern ha remarcat que en tot moment les decisions es prendran “en funció de la situació epidemiològica, la capacitat del sistema sanitari i la capacitat de control de la infecció”. I ha assenyalat que amb aquest objectiu crearem una unitat d’intel·ligència epidemiològica per monitorar aquests paràmetres”.

Desconfinament en 5 fases graduals per a la tornada a la normalitat

1. Tornada de les persones sanes als llocs de treball no essencials.

2. Desconfinament parcial i controlat de sectors concrets, amb la sortida al carrer de persones sanes per evitar l'esgotament social, i mesures de segregació temporal de grups de població que convé que no entrin en contacte.

3. Obertura de bars, restaurants i actes amb aforaments menors de 30 persones, mantenint la distància social.

4. Obertura d'escoles i equipaments culturals i esportius.

5. Obertura d'esdeveniments socials, culturals i esportius amb aforaments de més de 30 persones.

A preguntes dels mitjans, el cap de l’Executiu ha explicat que en la reunió d’avui ha trobat un president Sánchez “molt més prudent, caut i, fins i  tot amb un punt de diàleg com no l’havia trobat en les anteriors sessions, davant el clam pràcticament unànime de tots els presidents que li hem demanat que aquest desconfinament no fos homogeni, sinó atenent a les diferents circumstàncies de cada territori”.

Tanmateix, s’ha referit a la data anunciada ahir pel president Sánchez per a la sortida d’infants i joves al carrer, i ha assenyalat que “no em sembla prudent dir que serà el 27 d’abril; ho direm quan calgui i quan tinguem la seguretat i les certeses podrem donar dates concretes”.

"Demanem una liquiditat extraordinària"

El cap del Govern també ha explicat que durant la reunió, ha insistit en la necessitat que el govern de Pedro Sánchez posi en marxa les mesures econòmiques i socials que li va reclamar en la reunió per videoconferència del 22 de març passat i que encara no s’han engegat. El president ha lamentat que aquest retard “perjudicarà sense cap mena de dubte la sortida de la greu crisi econòmica a què ens enfrontarem”.

En aquesta mateixa línia, Quim Torra ha subratllat la importància que “el cost de la crisi el pagui l’estat i no els treballadors, ni els autònoms ni els emprenedors”. I ha exigit que hi hagi una transferència de recursos de l’estat, “no només de liquiditat mitjançant préstecs, sinó transferències directes”, perquè “la factura del coronavirus no pot ser un increment del deute de les comunitats autònomes”.

En aquest context, s’ha referit a la de 14.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes que ha anunciat el president Sánchez. I ha dit que “no és el que demanem. Demanem una liquiditat extraordinària i no la que ja estava contemplada als plans d’enguany”.

Represa i reactivació

El president també ha posat de relleu que des del Govern, “per sentit de responsabilitat, hem tirat endavant la nostra pròpia estratègia econòmica per ajudar a la liquiditat de treballadors i famílies”. I ha fet notar que “ja estem treballant en la fase següent: la de la represa i reactivació, una fase d’una normalitat gens normal fins que no tinguem la seguretat que doni la vacuna”.

Així mateix, ha assegurat que “també estem treballant en la darrera fase, la de dibuixar l’horitzó del país”, que és “on Catalunya es jugarà el seu futur per a les properes generacions”.  “No es tracta de reconstruir el passat, sinó de construir futurs”, ha conclòs, perquè “de res serviria que tot canviés perquè tot continués igual”.